Aurox Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 metal w płynie ? mam nadzieje ze mowisz prawde i prawisz tu o dwuskladnikowym kleju , którym czesto klei sie zebatki "na ostro" Dobry patent aby wyciagnac pedał razem z gwintem z korby. Do wykrecajacych sie śrubków jest niebieski loctite ew jego odpowiednik "technicol" drewno i korniki jednak ;] Klej do gwintów to klej do gwintów a metal w płynie to tajemnicza substancja znana jako metal w płynie/spawanie na zimno/żywica epoksydowa z czymśtam. Wygląda jak poksylina(dwuskładnikowe) tylko że mocniejsze. Klej do gwintów jest dobrym rozwiązaniem pod warunkiem że jest jeszcze jakiś gwint. A jak w korbie gwintu już prawie niema? Pozostaje metal w płynie. Fakt wykręciłem pedał razem z resztkami gwintu. Kolejne pedały wkreciłem w ten sposób Operację tą przeprowadziłem w góralu od komunii, spisuje się świetnie w dni kiedy spadnie więcej niż 15cm. śniegu i gładkim oponom w innych rowerach brakuje przyczepności, pedał ani myśli odpadać. PS nigdy nie słyszałem o klejeniu płynnym metalem zębatek ,,na ostro'', kilka(naście) pisast już zakleiłem (bebenki błynnym metalem, a zębatki ukraińskie na piasty kasetowe technicolem) i żaden użytkownik złego słowa nie powiedział o moich wyrobach PS2 pisząc o rozgrzewaniu napisałem że można użyć palnika, ja rozgrzewałem kuchenką turystyczną
travisb Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 ... PS2 pisząc o rozgrzewaniu napisałem że można użyć palnika, ja rozgrzewałem kuchenką turystyczną I o to mi własnie chodziło - nie ma narzędzia profesjonalnego pod ręką, to sobie poradzę na swój sposób. Proste! Widzę, że nie jest tak źle z narodem polskim. Nie wyginiemy ;-) Haj faaaajf!
Mordiz Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 Nie mam pretensji, a wdzięczność. Na co dzień kierownik po mnie drze ryja bo taki jego system motywacji : ) eh. Postanowiłem, że się nauczę czegoś i wezmę koło do pracy. Tam mam sowją zabawkę czyli lutownicę HotAir no i jakieś sensowne imadło. Bo w domu ani imadła, ani zapalniczki, ani kuchenki gazowej, ani innego źródła czystego ognia.. 2 zapałki jak bym miał świecę ... W pracy się pobawię Dzięki za rady. Będę walczył i się pochwalę czy udało mi się zrobić SS z miśków.
marianoitaliano Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 witam mam problem ze zdjęciem kasety. Nigdy tego nie robiłem. próbowałem zbić samą kasete i kasete z wolnobiegiem, ani tak ani tak nie przesuwa się nawet o milimetr. Proszę niech ktoś napisze w jaki sposób to zrobic, i jak zamontować na ostro. To zdjęcie mojego koła http://img821.imageshack.us/f/073cw.jpg/
Aurox Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Trudna sprawa, mam małe doświadczenie jeśli chodzi o starsze typy napędów szosowych, nigdy przy takich nie dłubałem i nie jestem pewien. To chyba kaseta, więc trzeba specjalny klucz(tam są takie ząbki, wydaje mi się że widać je na zdjęciu). Po odkręceniu Mój odnośnik na ten gwint nakręcasz zębatke od ukrainy i skidujesz, pozostaje tylko problem z ustawieniem linii łańcucha... mogę się mylić
marianoitaliano Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 ja próbowałem odkręcić kasetę od elementu który obejmuje te ząbki, tam jest gwint więc podejrzewam że da się to rozłączyć. Kurcze 35zł za klucz nie planowałem takich kosztów. Pokombinuje jeszcze a ostatecznie pójdę do jakiegoś serwisu żeby to zdjęli. Linia łańcucha też mnie od początku martwi, powinien iść po jak najbardziej zewnętrznej stronie.
Varg Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Dobra jak to budżetowe ostre to olej to i zaloz szeroki łąńcuch na wąskie zebatki , troche bedzie głosny ten naped , ale bedzie działać z taką kosmiczną linią. Sam w pierwszym ostrym taka mialem i bylo spoko , no pozatym ze gwint z piasty znikl po 2 tygodniach
Aurox Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Dobra jak to budżetowe ostre to olej to i zaloz szeroki łąńcuch na wąskie zebatki , troche bedzie głosny ten naped , ale bedzie działać z taką kosmiczną linią. Sam w pierwszym ostrym taka mialem i bylo spoko , no pozatym ze gwint z piasty znikl po 2 tygodniach dokładnie, najlepiej zębatkę za 4 zł i łańcuch za 8.50zł, cały układ po jakimś czasie się uleży i będzie gitara. Dlaczego znikł gwint z piasty? nie spotkałem się z czyms takim @marianoitaliano dałem linka do klucza żebyś zobaczył jak to wygląda, w każdym rowerowym jest taki za 8 zł, tylko że nie przypięty do tektury z napisem shimano
marianoitaliano Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 właśnie jest w drodze do mnie łańcuch dartmoor core biały, zamówiłem kilka dni temu, więc opcja zrobienia roweru na zajechanie go, odpada. Moim celem jest zrobienie estetycznego oldschoolowo newschoolowego roweru, bez bardzo kasowych części, jeżeli będzie konieczność kupienia klucza to oczywiście kupie zobaczymy w jaki sposób uporam się z tym napędem.
Varg Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 oldskulowy niuskulowy czy truskulowy? łańcuch dartmura nie jest jakims niewiadomo czym , tylko pomalowanym tanim chinskim łancuchem
elberet Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 dobra, z podkładkami pod stery poradziłem sobie dając dwie cienkie podkładki i wieszak do canti.parh style. ale teraz jest inny problem.novateka mam rozstawionego na 120mm fabrycznie.w motobecane były haki z gówna i było to wszystko jedno, w romecie muszę odczuwalnie ściskać ramę. mądrzy ludzie jeżdżący na przerobionych szosach - skąd wziąć 3mm podkładki i jaki mają mieć wymiar, gwintowane, czy nie, jak je zainstalować czy co.
kuba206 Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 skąd wziąć 3mm podkładki i jaki mają mieć wymiar, gwintowane, czy nie, jak je zainstalować czy co. ze sklepu "metalowego" podkładki 10tki tylko daj po tyle samo na każdą stronę lub rurkę sobie przytnij - takie tulejki tylko żeby miały taką samą długość
elberet Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 i w którym miejscu dać te podkładki? (zapomniałem narysować gwintu)
Varg Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 nakretke krzywo narysowales. ja bym dal na zewnatrz , nieingerujac w kontry konusów
marianoitaliano Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 oldskulowy niuskulowy czy truskulowy? łańcuch dartmura nie jest jakims niewiadomo czym , tylko pomalowanym tanim chinskim łancuchem Przecież nie napisałem że jest niewiadomo czym, jest taki jaki mi potrzebny, biały i do ss.
KubaRozpruwacz Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 i w którym miejscu dać te podkładki? (zapomniałem narysować gwintu) W miejscu numer 2. Jak masz grube haki to daj łącznie 4 mm podkładek, żeby nakrętka miała co chwycić na osi. mogę się mylić Mylisz się zdecydowanie, podałeś linka do piasty pod wolnobieg nakręcany, a mówisz mu, że to chyba kaseta. To wolnobieg, nie widzę tego dokładnie, bo mam mega wypalony monitor, ale wydaje mi się, że klucz który podałeś nie będzie pasował, stawiałbym raczej na jakiś klucz podobny do tych od wolnobiegów BMXowych. Niech ktoś z lepszym monitorem zobaczy czy tam są te wyżłobienia pod klucz wielowypustowy, a nawet jesli tak, to nie znaczy, że to standard shimano.
Aurox Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 W miejscu numer 2. Jak masz grube haki to daj łącznie 4 mm podkładek, żeby nakrętka miała co chwycić na osi. Mylisz się zdecydowanie, podałeś linka do piasty pod wolnobieg nakręcany, a mówisz mu, że to chyba kaseta. To wolnobieg, nie widzę tego dokładnie, bo mam mega wypalony monitor, ale wydaje mi się, że klucz który podałeś nie będzie pasował, stawiałbym raczej na jakiś klucz podobny do tych od wolnobiegów BMXowych. Niech ktoś z lepszym monitorem zobaczy czy tam są te wyżłobienia pod klucz wielowypustowy, a nawet jesli tak, to nie znaczy, że to standard shimano. 1) Zawsze nazywam nieprecyzyjnie, zawsze tak to kojarzyłem: na piaste z bebenkiem nakłada się wielotryb(wiele trybów), a na piaste z gwintem kastę(kaseta jako coś zamkniętego, jeden element). Poprawiam: kaseta- bebenek, piasta z gwintem- wolnobieg nakręcany. 2) W shimano (przynajmniej w HiperGlide) zarówno kasete jak i wolnobieg nakręcany odkręca się tym samym kluczem. 3) daj link do sklepu z tym kluczem BMXowym, tak z ciekawości chce wiedzieć jak to wygląda
wiosnaa Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 elberet. podkladki M10 (one maja 10,5mm) super byloby 'pomniejszane', ja takie kupilem w praktikerze w takich malych pudeleczkach po kilka sztuk. daj je pomiedzy konusy a nakretki kontrujace, dobrze skrec i bedzie smigac.
travisb Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 No ładnie ... Dawno się tak nie nadziwiłem. Takie 'autorytety' ostrokołowe, a padają pytania o to gdzie dać na ośce podkładki, skąd je wziąć, co to jest wolnobieg/kaseta ... Jak tu wpadnie painmaker którejś nocy, to Was ostro wyśmieje ;-) Służę więc pomocą: marianoitaliano to jest piasta z wolnobiegiem. Nie ma tam bębenka, na który jest wsunięta i dokręcona nakrętką (do której odkręcania/dokręcania służy klucz 'shimanowski' podlinkowany przez Aurox'a) kaseta. Z tego co wywnioskowałem ze zdjecia, jest to piasta Maillard Helicomatic (mozesz ją sobie zobaczyć na tej stronie --> http://www.sheldonbrown.com/velos.html i jak widać, nie jest to stricte 'wolnobieżka', ni też bębenkowa - ani to wkręcane, ani nakładane, raczej na półwkręt; taki dziwaczny francuski patent). Żeby ją zdjąć musisz jakimś patentem (bo nie sądzę, żebyś teraz dostał gdziekolwiek klucz do tego) potraktować te dwie dziurki wewnątrz i odkręcić tą nakrętkę. Wtedy będziesz mógł 'zsunąć' wolnobieg z piasty. Tylko nie wiem czy jest sens, bo niczego na tą piastę już nie nakręcisz. Poprostu nie ma takich pojedynczych koronek wsuwano/nakręcanych ... Więc jedyna opcja zrobienia z tego koła pod SS, to jazda na tym co teraz masz, bez tykania tej piasty. Poczytaj jeszcze tu na temat problemów z odkręcaniem wolnobiegów starego typu --> http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?p=50164#50164&sid=b91844036d4f7daa5fa5b62890c599a8 Chociaż teraz, jak sobie tak myślę o tym całym francuskim patencie, to bardziej przychylam się do opcji, że bliżej mu do kasety/bębenka, niż do stricte nakręcanego wolnobiegu, więc niech będzie, że to kaseta ;-) elberet, nie wierzę. Nie masz w domu podkładek pasujących? Taki 'szpecjalista'? ;-) To nie musi być idelanie pasujaca, wręcz dedykowana pod Novatec'a podkładka o konkretnej grubości. Możesz dać nawet nakrętkę 3mm (byle weszła na ośkę), która będzie stanowiła wypełnienie dystansu/luzu, który masz teraz między piastą a hakami ramy. Aż sam sie dziwię, że tłumaczę Wam tak oczywiste rzeczy ...
Varg Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 ja pie*r.do.le wynosze sie z tąd , chłopaki , mysleć myślec . Nie przypominam sobie abym tu pisal kiedykolwiek o jakims problemie technicznym tego pokroju elberet- nie przyszlo by mi do glowy aby sie zastanawiac gdzie ta podkladke dać dalbym z brzega i khuj , jakby cos sie dzialo to bym kombinowal. PILNIK SZPADEL PIŁA !!!!!
mmi Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 (...) przez Aurox'a) kaseta. Z tego co wywnioskowałem ze zdjecia, jest to piasta Maillard Helicomatic (...) Żaden Helicomatic tylko zwykły wolnobieg. Coś takiego http://velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=09DF2433-4B11-4279-A4EF-E471A2D4B3D3&Enum=114&AbsPos=1 Zdejmujesz go takim kluczem http://allegro.pl/park-tool-fr-4-klucz-do-trybow-atom-regina-zeus-i1363263496.html Mają go w każdym warsztacie i zdejmą za 2zł. I już.
travisb Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 O widzisz! Kajam się za swój błąd ;-) Tak więc, Aurox, jest szansa na zmontowanie normalnie wyglądającego SS na tej piaście. Czekam na dalsze relacje z placu boju ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.