Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najpierw muszę zdobyć klucz do odkręcenia adaptera z zębatką. Ustrojstwo na alledrogo kosztuje 50zł. grr.

Jakbyś się zjawił w Katowicach, to Ci mogę takiego klucza użyczyć. No ale prędzej czy później i tak będziesz się w niego musiał zaopatrzyć jeśli chcesz korzystać z zębatki na adapterze.

Napisano

Mówimy o adapterze pod Miche : )

Do ściągania kontry używam klucza z maszynki do mięsa : ) pasuje idealnie.

Nie trzeba klucza. Luzujesz kontrę i skidujesz 1-2 razy. Tylko nie na śniegu ; )

Napisano

może poskiduje na trenażerze : )

Kiedyś to cholerstwo samo się odkręcało podczas jazdy. Godzina rozpędzania i nagłego 'skidowania' i nic.

bacik to prawie rozwaliłem :icon_confused: No nic. Odpowiedni klucz zamówiony.

Napisano

Tak wiem fizyka. Jak by było czym tą dźwignię zrobić : )

No nic czekam na klucz.

w między czasie resztę rozebrałem na części. w porównaniu do mtb wiele do rozebrania to nie było :)

Napisano

ej jeśli między nakrętką a kontrnakrętką sterów (czyli u góry ta z łożyskiem i ta bez) mam jakieś 5-7 mm odstępu tak, że widać gwint na sterówce - nie może tak być, nie?

nawalić podkładek a na samą górę taką z ząbkiem?

Napisano

ej jeśli między nakrętką a kontrnakrętką sterów (czyli u góry ta z łożyskiem i ta bez) mam jakieś 5-7 mm odstępu tak, że widać gwint na sterówce - nie może tak być, nie?

nawalić podkładek a na samą górę taką z ząbkiem?

Nawalić. Podkładek musisz dać więcej niż te 5-7 mm. Bo górna nakrętka nie może być nakręcona na całej długości swojego gwintu (uniemożliwia to poprawne skręcenie sterów, a jeśli nawet to i tak szybko się zrobi luz). Ja dałem na samą górę tą z ząbkiem, bo tak nakazywała logika, ale nie wiem czy to jest jakaś różnica.

A np. rometowskie stery, jeśli się nie mylę można skręcać w ten sposób, że górna nakrętka przechodzi na całości gwintu przez rurę sterówą i nawet jeśli wysokość główki i sterów sumarycznie jest mniejsza od długości rury sterowej, to można takie stery dowolnie skręcać. Myśl technologiczna naszych przodków.

Napisano

Tak wiem fizyka. Jak by było czym tą dźwignię zrobić : )

...

Najprościej - przedłużasz klucz (bacik) wkładając jego rękojeść w jakąś rurkę w miarę długą. Nie wiem nad czym tu filozofować. "Więcej ruchów a mniej pier..lenia" jak powiedział pewien mędrzec ;-)

I proponuję, jak tu ktoś już wspomniał, kombinacje z wykorzystaniem imadełka.

Bo po co płacić za coś (klucz), skoro można sobie pomóc robiąc to za free a przy okazji nauczyć się czegoś nowego w życiu ;-)

No ale chyba już po ptokach, skoro wydałeś kasiurę na owe urzadzonko zbawienne (się okaże czy pomocne).

Napisano

Najprościej - przedłużasz klucz (bacik) wkładając jego rękojeść w jakąś rurkę w miarę długą. Nie wiem nad czym tu filozofować. "Więcej ruchów a mniej pier..lenia" jak powiedział pewien mędrzec ;-)

I proponuję, jak tu ktoś już wspomniał, kombinacje z wykorzystaniem imadełka.

Bo po co płacić za coś (klucz), skoro można sobie pomóc robiąc to za free a przy okazji nauczyć się czegoś nowego w życiu ;-)

No ale chyba już po ptokach, skoro wydałeś kasiurę na owe urzadzonko zbawienne (się okaże czy pomocne).

Z tą super dźwignią nie zawsze jest tak pęknie. Lepiej kupić specjalny klucz niż kombinować z bacikiem, bo może się okazać że zostaniemy i bez klucza i bez bacika. Kiedyś próbowałem rozkręcić wielotryb. W jednej ręce bacik w drugiej klucz. Nieszło. Pomyślałem ,,szarpnę'', też nie pomogło. Przy kolejnych próbach (z pomocnikiem) wygiąłem trochę bacik. Czułem że się wygina to pusciłem, z rurką na pewno by sie złamało/skrzywiło az tak ze niedałoby sie wyprostowac. Dźwignie próbowałem też wykorzystać przy odkręceniu pedała od korby. Pręt o długości 1.2 metra i nic.Czułem zę się złamie a nie odkręci. Rozgrzałem palnikiem i poszło zwykłym kluczem.

Dlaczego klucze (takie zwykłe) mają ramię nie dłuższe niż te 20 cm. Bo poprostu producent przewidział że przy dłuższym ramieniu (dźwigni) nawet przeciętny człowiek coś wygnie/złamie.

Znajomość praw fizyki na pewno ułatwia życie. Przy zmianie koła w samochodzie można założyć dłuższą rurkę coby lżej się kręciło, natomiast przy rowerze można w bardzo łatwy sposób coś up****olić, niema się tego wyczucia

Napisano

...

Rozgrzałem palnikiem i poszło zwykłym kluczem.

...

natomiast przy rowerze można w bardzo łatwy sposób coś up****olić, niema się tego wyczucia

A właśnie, przypomniało mi się teraz - rozgrzanie też pomaga.

Ale tego drugiego tekstu już nie kumam. Że niby przy aucie to wszystko spoko, a przy rowerze już jesteśmy skazani na porażkę? Ciekawy tok myślenia ;)

Jak masz wyczucie w łapie, to chyba nie ma znaczenia przy czym dłubiesz - albo Ci się uda coś zrobić albo pierdyknie ...

Napisano

A właśnie, przypomniało mi się teraz - rozgrzanie też pomaga.

Ale tego drugiego tekstu już nie kumam. Że niby przy aucie to wszystko spoko, a przy rowerze już jesteśmy skazani na porażkę? Ciekawy tok myślenia :)

Jak masz wyczucie w łapie, to chyba nie ma znaczenia przy czym dłubiesz - albo Ci się uda coś zrobić albo pierdyknie ...

Jeżeli przeczytasz instrukcję obsługi auta wyczytasz, że koło należy dokręcać z siłą 96kN, a do kontry w rowerze wystarczy 25kN. Pracowałem trochę z kluczem dynamometrycznym i mam ogląd gdzie trzeba się wspomóc dłuższą rączką a gdzie nie.

Co do wyczucia w łapie, (za) długa dźwignia powoduje, że nawet doświadczony mechanik któremu nie brakuje wyczucia może coś upier***ić

Kaemes gwint przy korbie posmarowałem, ale nie smarem tylko metalem w płynie. Gwint był wyrobiony, wyrobił się jeszcze bardziej ale na razie działa/nic sie nie poluzowało/nie odpadło

Napisano

Kaemes gwint przy korbie posmarowałem, ale nie smarem tylko metalem w płynie. Gwint był wyrobiony, wyrobił się jeszcze bardziej ale na razie działa/nic sie nie poluzowało/nie odpadło

No to jednak masz drewno w bani

Napisano

Miałbym drewno w bani jakbym wyrzucił na fajans tą korbę. A tak trochę posmarowałem, pojezdziłem, wykręciłem, przykręciłem, były luzy i odkręcało się więc znowu posmarowałem i dalej jeżdżę

Napisano

metal w płynie ? mam nadzieje ze mowisz prawde i prawisz tu o dwuskladnikowym kleju , którym czesto klei sie zebatki "na ostro"

Dobry patent aby wyciagnac pedał razem z gwintem z korby.

Do wykrecajacych sie śrubków jest niebieski loctite ew jego odpowiednik "technicol"

drewno i korniki jednak ;]

Napisano

Zasady fizyki znam, aż taka tępa bania ze mnie nie jest : )

Gdybym miał więcej złomu i palnik to bym kombinował. Jedyne co na razie posiadam to skrzynka z narzędziami do rozkładania na części pierwsze MTB no i ostrego (poza kluczem do adaptera :) ).

Ostatecznie podjadę do zaprzyjaźnionego serwisu, bo mają odpowiednie narzędzie : )

Wczoraj byłem pojeździć bo asfalt w miarę czarny i kurna śruba w lewym ramieniu korby mi się odkręca. Dokręciłem i po paruset metrach to samo... czym to posmarować ? chyba nie 'płynnym metalem' ? : )

Napisano

Stary! Jaki palnik? Tu nie potrzeba takiego specjalistycznego sprzętu. Pomyśl, pokombinuj, a nie od razu 'profesjonalne podejście' przejawiasz ... Wystarczy potrzymać koło nad palnikiem kuchenki gazowej, a jak masz płytę indukcyjną, to poprostu podgrzej koronkę najzwyklejszą w świecie zapalniczką. Jeśli kleiłeś tą koronkę wcześniej, to pod wpływem temperatury klej odpuści i bacikiem odkręcisz, ewentualnie w imadło wsadzając, jak się o bacik obawiasz. Z resztą gdzieś na forum jest już temat odnośnie odkręcania zapieczonych koronek. Poszukaj. Chociaż niczego nowego się z niego raczej nie doweisz. Wysoka temperatura i trochę siły w łapie. Proste jak ruchanie.

A jak Ci się śrubelka odkręca w korbie, to podobnie - musisz użyć kleju (odpowiedniego Loctite'a najlepiej), czyli jak tu ktoś wspomniał - jak nie posmarujesz, to nie pojedziesz.

I z góry sorry, jesli odebrałes moje uwagi jako zarzut w Twoją stronę. Ale czasami trzeba pokazać ludziom inne podejście do sprawy w sposób bardziej bezpośredni - to też uczy ;-)

Działaj sam - czegoś się nauczysz. Powodzenia! I czekam na relację z placu boju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...