Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Korba z wkładem kosztowała mnie prawie 80zł. Ramę z kartonem części kupiłem od gościa za 90zł + do tego super drogie koła w cenie 15zł (z odbiorem osobistym).

W sumie jak człowiek na allegro poszuka dobrze to fajne części może znaleźć, a jeśli mogę coś zasugerować to kupować takie, które można odebrać osobiście, bo przesyłki czasem dosyć drogie są;)

Napisano

Witojcie ! Mam mały zgryz. Z powodu aury ostre mam podpięte pod trenażer co by to formę na sezon podtrzymać. W trakcie 3 godzinnej jazdy denerwuje mnie to, że korby 'same się krecą' i nogi automatycznie wyrobiły sobie nawyk typu 'po co mam ciągnąc jak same się kreci'.

I tak mnie naszło czy jest możliwość profanacji piasty Miche Primato po przez nakręcenie wolnobiegu i zrobienia SS ? Nie wiem czy np te BMXowe działają.

Z góry przepraszam za niewiedzę ; )

Napisano

własnie ... boje się o ten drobny gwint. Tak na logikę to chyba gwinty powinny pasować, a narzędzia powinny dać radę odkręcać i skręcać to ustrojstwo do woli ?

Napisano

kiedys były ACT czy jakos tak i odysseye ale teraz tego cos nie widać .

JA bym jednak zastosował inne koło , raz ze taka dicta to do bmxa sie nadaje a nie na trenażer a dwa , sprawdziłeś te gwinty ?

Napisano

Jak tylko dotrę do domu to zabieram się za rozkręcenie i mierzenie.

Inne koło to też jakieś wyjście, ale wydatek większy.

Napisano

Dobra już wiem czemu zamontowanie wolnobiegu ala BMX nie dało by rady. Już to gdzieś czytałem, ale dopiero po rozłożeniu maszynki przypomniało mi się, że piasty torowe mają zazwyczaj gwinty o 2 różnych wielkościach. Większy pod zębatkę, a mniejszy pod kontrę. Człowiek uczy się całe życie :icon_wink:

Jeszcze jedna kwestia. Mój rozstaw widełek w ramie to 120mm, a to już trochę problematyczne.

Myślałem nad droższym rozwiązaniem jakim jest piasta Miche z obustronnym gwintem :

http://fhm.pl/sklep/miche-piasta-xpress-pistastrada-p-622.html

Tylko jak już rozważać droższe rozwiązanie to jaki wolnobieg pod to podejdzie ?

Napisano

Na tym zdjęciu jeśli się nie mylę, to widać, że na krótkim gwincie jest założony, choć Suzue ma też gwinty na wolnobieg. Ale powinno to spasować też na gwint torowy. Wystarczy te 4-5 zwojów żeby nakręcić wolnobieg. Ze zrywaniem to uważałbym tylko na kontrę przy odkręcaniu i ponownym nakręcaniu zębatki torowej. Ale jak zrobisz to z wyczuciem to będzie ok.

DSCN2975.JPG

A tu masz info: http://www.cyclingforums.com/forum/thread/355791/freewheel-on-fixed-hub

Napisano

a gwint w miche nie jest jakis włoski czy inny pedalski ?

Na kontrę tak, ale na zębatkę jest w każdej ten sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...