Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wow ... nie myślałem, że do wybicia i wbicia (generalnie 'wymiany') łożysk w piaście, trzeba robić przewodnik. Toż to niemal intuicyjna robótka jest, bo i wielkiej technologii ukrytej w tym kawałku aluminum, nie ma :thumbsup: No ale może jakiemuś totalnemu żółtodziobowi się to przyda.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jes tak: założyłem kmc 410 (zwykły taki) do novateca, z przodu 52, z tyłu 18, linia łańcucha git, naprężenie git, blat przykręcony, kontra trzyma, wszystko nasmarowane, suport nowy, a jak jadę to mi coś zaczyna terkotać, klekotać i wogle dźwięki wydaje, zwłaszcza jak dołożę trochę epy. OCB? Jedyne, co mi przychodzi do łba, to może łańcuch się nie nadaje, ale jak może się łańcuch nie nadawać? W innej ramie też zauważałem to zachowanie, myślałem, że suport poszedł, a tu pupcia. Może to jakieś ostrokołowe archiwum x?

Napisano

Jes tak: założyłem kmc 410 (zwykły taki) do novateca, z przodu 52, z tyłu 18, linia łańcucha git, naprężenie git, blat przykręcony, kontra trzyma, wszystko nasmarowane, suport nowy, a jak jadę to mi coś zaczyna terkotać, klekotać i wogle dźwięki wydaje, zwłaszcza jak dołożę trochę epy. OCB? Jedyne, co mi przychodzi do łba, to może łańcuch się nie nadaje, ale jak może się łańcuch nie nadawać? W innej ramie też zauważałem to zachowanie, myślałem, że suport poszedł, a tu pupcia. Może to jakieś ostrokołowe archiwum x?

może masz pokrzywione zębatki? albo korba nie siedzi prosto, bo ma np. wyrobiony kwadrat. sprawdź czy naprężenie łańcucha w każdym położeniu korby jest takie samo.

Napisano

Mam tak jak 99 procent braci ostrokołowej, z przodu wąską z tyłu szeroką. Już trochę pokombinowałem i trzeszczy mniej. Problem był, okazuje się, w zajechanym pedale. Cóż, człowiek uczy się całe życie.

I suport jednak, kuchnia!

Napisano

Ech, ostre da się zbudować z każdej ramy, pozostaje tylko kwestia poprawnego napięcia łańcucha.

Przy tych hakach nie będzie takiego problemu, natomiast rower sam w sobie jest baaaardzo leniwy.

Napisano

Ech, ostre da się zbudować z każdej ramy, pozostaje tylko kwestia poprawnego napięcia łańcucha.

Przy tych hakach nie będzie takiego problemu, natomiast rower sam w sobie jest baaaardzo leniwy.

W jakim sensie leniwy?

Przepraszam za noobowskie pytanie :)

Napisano

W jakim sensie leniwy?

Przepraszam za noobowskie pytanie :)

Najogólniej mówiąc - mało zwrotny, turystyczny, niesportowy ;]

Napisano

Najogólniej mówiąc - mało zwrotny, turystyczny, niesportowy ;]

czyli ogólnie geometria wiejskiej kozy itd.

Napisano

znaczy koza określa dwa typy rowerów.

wiejska koza, ukraina czy inszy holender.taka koza przydrożna na łańcuchu.

albo koza w sensie lo-pro, mniejsze koło z przodu.

generalnie obie kozy należy czcić i tyle.

Napisano

Małe pytanko:) Dziś przejechałem na raz 120km i po przejechaniu 100km 4 liter już nie czułem...;/ Na krótkich dystansach ok 30km jest git. Chciałbym zasięgnąć porady, jakie polecacie tak do 100zł siodło? Myślałem o san marco rolls, ktoś może jeździ? Aha... Orientuje się może ktoś czy siodło concor było wypuszczane beż napisu z boku i naklejki z tyły "concor" Bo mam niby concora białe bez napisu, a z tyłu jest naklejka "trophee lancome" Oczywiście siodło san marco z tym, że pochodzi ono z roweru związanego z golfem:P

Napisano

Hmm, najlepiej oczywiście potestować parę siodeł to będziesz wiedział...

Ja mam SKN i polecam, chociaż wiem, że niektórzy powiedzą, że to deska ;]

Poza tym takie dystanse to już raczej spodnie z wkładką.

A w ogóle to mało ostrokołowe zagadnienie.

Napisano

ja mam rollsa z tych starych.generalnie to jak mam pod spodniami majty z pampersem to nic nie boli a bez pampersa po dniu kurierzenia troche czuć.

oprócz tego jest piękny.

Napisano

Ja mam w szosie carbonowe velo - sama cienka skorupa, bez żadnego poszycia i spokojnie robiłem 100 km na raz, natomiast dobre gacie to podstawa - w ostrym mam flite'a i jeździ się super, a miałem też turbo i było dobrze, na dłuższe dystanse.

Napisano

Potrzebuje informacji jaką zębatke i lock ring nakręce na piaste Miche? Wiem, że nie nakręce np. zębatki Dura-Ace.

Napisano

To się wypowiedziałeś.

Gościu, trochę pokory. Wpadasz na forum, ani be, ani me, bez przywitania od razu mówisz, że "potrzebujesz"... Pewien poziom kultury obowiązuje nawet w Internecie. Po drugie ten temat został już omówiony (ale o tym już powiedział Steve).

Napisano

Przepraszam Cie bardzo ale nie uważam, że w zwrocie "potrzebuje informacji" było coś złego a już na pewno nie świadczy to mojej nonszalancji czy braku wychowania. Zaczynanie postów na forum od "Witam wszystkich bardzo serdecznie, jestem nowy na tym forum ...itd" wydaje mi sie lekko infantylne i w gruncie rzeczy zbędne. Na forum są zazwyczaj inne wątki gdzie możemy się przywitać. Nie podobał mi się styl odpowiedzi emulova więc ją skomwentowałem. Nic nie wniósł do tematu i nie udzielił odpowiedzi na pytanie, pomijajać fakt, że ktoś wcześniej już na nie odpowiedział. Jeżeli miał bym pisać tego typu komentarze to wolałbym zachować je dla siebie.

Przeczytałem już wcześniej na forum i po za nim, wątki na temat piast Miche i nie rozwiały one moich wątpliwości, więc poprosiłem o pomoc.

Nie miałem na celu wywoływac zamieszania ani nikogo obrażać. Peace ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...