Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pozatym , na przyklad ja staram sie za wszelką cenę unikać w rowerze czesci z teraźniejszej ery .

No weź rama z lat 70tych i nagle suport jakis VP i stery neco do tego kiera zuma i siodelko z bazaru :D;)

Napisano

Też myślę, że taki suport wystarczy odnowić i dobrze skręcić. A jeśli już koniecznie chcesz wymienić to anglik (Sheldon pisze, że może być trochę luźny) z loctite 243 powinien dać radę. Ja na ten klej przytrzymałem wyjątkowo upierdliwy suport ITA. Jakbym go mocno nie zakontrował to łapał luzy po 50km.

Napisano

Ja bym się w wianki nie bawił i zapodał pakiet ..o ile pasuje do tej ramy bo z tego co czytam to możesz mieć z tym rowerem więcej grzebania niż jeżdżenia (ma to też swoje uroki hehe). W żadnym rowerze nie mam już wianków w suporcie i życie stało się łatwiejsze;) Suport niby za 20 zeta ...i zapominam, że go w ogóle mam..

Napisano

suport kompaktowy?

piasty na maszynach

stery zintegrowane

to może jednak hollowtech II ??

jeśli w miskach nie ma grochu to śmiało można odnowić suporcik.

ale jeśli ktoś woli bawić się w loktajty i inne bzdury to spoko.

ja bym nie stawiał w jednym szeregu klasycznego suportu nawet105 z jakimś kineksem z plastikowymi miskami za 20zł

Napisano

zPropsowałem Ci painmaikier za tą wypowiedź . weź rozbierz ten suport i popatrz.

Ja serwisując moje sugino , dostrzegłem piękną rzecz . Żaden k$%$^$wa ale to żaden suport z dzisiejszych czasów nie uchowa sie w takim stanie po 30latach. wykonanie mega precyzyjne i nie widze tam możliwośći pozabijania misek, nawet piachem.

Napaćkałem dosyć dużo gęstego smaru SHELL AEROCRAFT (wujek z lotniska zajumał :P) i suport kreci sie jak marzenie .

Ale jeśli chcesz wklejać już suport to jakiś porządny :P

Napisano

Ja gdybym musiał wklejać tam jakikolwiek suport to rama pewnie by leciała przez okno...chyba, że byłaby to rama mojego dziadka śp, który do końca życia na rowerze jeździł. A co do starych części zgodzić się muszę, że nie były robione na sztukę i marketing był wtedy inny ale z mojego doświadczenia wiem, że wkładając pakiet jeżdżę bez stresu i bez konserwacji jakiejkolwiek a jeśli chodzi o szybkie zajechanie ich to tylko znajomi co dh i street jeżdżą potrafią to zrobić wraz ze złamaniem ośki włącznie. I jeszcze jedna rzecz...jak ktoś chce mieć 100% pięknego klasyka to nie wkłada suportu na maszynach a jak ktoś chce jeździć i nie myśleć czy zabrał klucz do dokręcania suportu to pewnie kupuje pakiet.

• 3 tygodnie później...
Napisano

w świat OK dopiero wchodze ale ślinię się na sama myśl posiadania takiego cuda, takiej odskoczni od MTB i samochodu. Zauwazyłem że głownie sklada sie rowerki na ramach kiludziesięcio letnich. Chciałbym złożyć coś na ramie szosowej o rownoległym haku można pomarzyć, więc pozostaje napinacz. kwestia kółek. czy takie piesty : http://www.allegro.pl/item874715525_nowe_novatec_32_ostre_kolo_tor_komplet_p_t_wys_0.html

podejda do większości ram szosowych nowszego typu? zapewne jest jakis standard tylko że ja ciemna masa jestem z dopasowania. po prostu się nie znam.

Napisano

najzwyklejsze piasty, nawet sie nadają. ja osobiscie kupilbym tylko tylne, a przednie kolo to juz nie jest problem.

a co do ramy, to pokaz co masz. prawdą jest, że często ludzie mają stare ramki, bo MOŻNA zbudować, ale to nie będzie to..

chodzi o to aby rama była jak najbardziej zwarta, czyli jak najmniejsza odległość między osiami kół.

Napisano

niekoniecznie sieciu

nie każdy chce zwartego ścigacza

ostre koło to nie tylko bolid sportowy

co do mordiza

olej ramy alu

może nie każdy się ze mną zgodzi ale albo stal albo karbon. moim zdaniem alu jako materiał do produkcji ram to była pomyłka

a już na pewno nie sprawdzi ci się w mieście na o k

ta żółta jest spoko ale powiedz ile masz wzrostu

korbę usuń z obserwowanych bo to złom

Napisano

Ta rama alu jest fajna ale nie na ostre tylko na szosę ewentualnie moim zdaniem...no i ma krótkie haki.

Co do takich korb jak na aukcji to odradzam wszystkim, bo mocowanie pająka do ramienia jest na tyle słabe, że po prostu puszcza i szybko łapie luzy...patent dobry do rowerów dziecięcych a nie do ostrego chociaż jest pewnie lekka i z daleka ładnie wygląda;)

Napisano

ja mam 183cm wzrostu. Lubi niższe ramy. Tylko w OK ani w szosie nie mam zbytnio doświadczenia co do wielkości ram.

Mój MTB Vision ma 19", a wiec ok 490mm

Ta rama alu jest fajna ale nie na ostre tylko na szosę ewentualnie moim zdaniem...no i ma krótkie haki.

czyli rozumiem wszelkie szosowe ramy odpadaja do ostrego ?

mam wizje nieco nowoczesniejszego roweru, na nowszej ramie. moze myle OK z SS ?

Napisano

w świat OK dopiero wchodze ale ślinię się na sama myśl posiadania takiego cuda, takiej odskoczni od MTB i samochodu. Zauwazyłem że głownie sklada sie rowerki na ramach kiludziesięcio letnich. Chciałbym złożyć coś na ramie szosowej o rownoległym haku można pomarzyć, więc pozostaje napinacz. kwestia kółek. czy takie piesty : http://www.allegro.pl/item874715525_nowe_novatec_32_ostre_kolo_tor_komplet_p_t_wys_0.html

podejda do większości ram szosowych nowszego typu? zapewne jest jakis standard tylko że ja ciemna masa jestem z dopasowania. po prostu się nie znam.

jeśli chodzi o piasty, to warto kupić torowe. novatec na początek w zupełności wystarczy.

w ramach torowych rozstaw tylnych widełek to 120mm i pod taki rozstaw robi się piasty torowe. inne standardy to: 126mm, 130mm, 135mm. wówczas trzeba dołożyć podkładki.

ostre można zbudować nawet na ramie mtb i pionowym haku.

na początek proponuję poczytać trochę zanim zada się pytanie. sporo informacji jest nawet w tym wątku.

pod twój wzrost, klasyczna rama szosowa powinna mieć rozmiar 58cm. jeśli wolisz mniejsze to wybierz 56. w slopingu odpowiednio mniej o jakieś 2cm.

Napisano

bonton , tak wiem w tym temacie jest wiele onformacji i chyba zbyt wiele. dlatego pytam. Wydaje się ze projekty te są proste w wykonaniu ale boje się że rozjedzie mi sie linia łancucha czy inne takie.

ostatecznie zbuduje coś na ramie szosowej, zobaczymy co z tego wyjdzie. chyba że wpadnie mi w oko jakaś ładna ramka pod OK i się w niej zakocham :down:

Napisano

bonton , tak wiem w tym temacie jest wiele onformacji i chyba zbyt wiele. dlatego pytam. Wydaje się ze projekty te są proste w wykonaniu ale boje się że rozjedzie mi sie linia łancucha czy inne takie.

ostatecznie zbuduje coś na ramie szosowej, zobaczymy co z tego wyjdzie. chyba że wpadnie mi w oko jakaś ładna ramka pod OK i się w niej zakocham :laugh:

Jeśli nie będzie to rama torowa to masz 2 opcje:

1) stara szosówka z długimi hakami

2) coś nowszego z krótkimi hakami i kombinacje - albo przelutowanie haków albo coś w stylu rurokury (http://www.forumrowerowe.org/topic/34453-pionowe-haki-konwersja-na-okss/), napinacz w ostrym się nie sprawdzi kompletnie

Piastę tylnią kup sobie tutaj:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2221755

napisz do nich, żeby wystawili, cena za tył 150zł, na fixie.pl kup sobie adapter i zebatke. Przednie koło od kogoś wyżebrasz za darmo.

Jak będziesz robił ostre na starej ramie z długimi hakami to nie masz się co martwić raczej za bardzo linią łańcucha, bo będzie raczej przyzwoita, gorzej będzie z krótkimi hakami, bo tam jest rozstaw 135 i może już być lekki problem.

Napisano

sieciu ty masz torówkę a my mówimy o ramie szosowej do ostrego

mój zimowy romet ma 54

uważasz że jest na mnie za mały??

bo moim zdaniem jest idealny

już sporo razy przerabialiśmy ten temat

ramę szosową dobiera się mniejszą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...