Skocz do zawartości

[korbowód] pedał mi "pływa" pod stopą

djtomas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Dzisiaj w serwisie założyli mi nowy napęd. Pedały to zwykłe aluminiowe VP już wcześniej używane ze starą korbą.

Jak wracałem do domu, to pod lewą stopą czułem jakby pedał/ramię korby nie ruszało się po równym okręgu tak jak pod prawą stopą. Nie wiem czy to jakieś złudzenie czy co :D Jak się patrzy "na oko" nic nie widać ruszając korbą/pedałami.

Może źle wkręcili lewy pedał :) albo coś innego :/ nie mam pojęcia.

Co to może być?

Jutro jak będę miał czas to może do nich podjadę. Ale zastanawiam się jak im wytłumaczyć mój problem...

POzdr.

PS. czy jak odkręce lewy pedał i przykręcę go ponownie to nie zniszczę gwintu? bo kumpel mi mówił że jest tam alu i łatwo ziszczyć go

Napisano

No jak będziesz w złą stronę kręcił albo krzywo wciśniesz pedał przy wkręcaniu w korbę to na pewno uszkodzisz... :)

Ale jeżeli posiadasz podstawowe umiejętności w wykręcaniu i wkręcaniu śrubek to nie powinno być problemów... :)

Napisano

Możliwości ogólnie jest kilka:

- słabo dokręcone ramię korby - ja osobiście to właśnie bym obstawiał

- niedokręcony pedał

- luz na osi pedała - też bardzo prawdopodobne, może wcześniej nie zwracałeś na to uwagi

To moje uwagi... :)

Napisano

No dokładnie, imbus w łapkę i dokręcamy, po odpowiednim oczywiście zablokowaniu korby... :)

A jeśli masz wątpliwości, co do tego zabiegu to poczekaj do jutra, te kilkanaście godzin Cię nie zbawi, a skoro zakładali Ci napęd w sklepie to powinien dobrze działać, bez żadnych luzów a Ty masz prawo się tego domagać... :)

Napisano

ramię korby mocno dokręcone, udało mi się jedynie baaardzo minimalnie przekręcić klucz

obawiam się faktu że "fachowcy" nie wyczują tego "pływania"

POzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...