Skocz do zawartości

[Napęd przód] Czy źle dobrany support?

kubik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W nowym rowerze mam założone z przodu korby alivio (48-38-28T) i przerzutkę z tej samej grupy.

Niestety, mam klasyczny problem z obcierającym łańcuchem. Ja wiem, że na niektórych przełożeniach łańcuch będzie obcierać ale u mnie to jakby za bardzo - z przodu na środkowym przełożeniu bez obcierania da się jeździć na co najwyżej 3-4 biegach z tyłu.

Zastanawiam się czy nie mam źle dobranej długości suportu - wydaje mi się, że w katalogach shimano widziałem 113mm, natomiast w sklepie doradzili mi (i taki wziąłem) suport 117mm. Czy to może być przyczyną problemu?

Napisano

ja bym sie sklanial ku dokladnemu sprawdzeniu przedniej przerzutki. byl niedawno temat o obcieraniu lancucha. poszukaj w archiwum.

Napisano

u mnie problem się rozwiązał po założeniu przedniej przerzutki na nowo, dokładniej niż mi poskładali w sklepie. równolegle do linii łańcucha.

Napisano

Rozwiązałem problem - może nie w 100% ale jest dużo lepiej. Rozwiązanie trochę śmieszne - podniosłem przerzutkę, tak że obecnie jest ponad 1cm nad dużym blatem korby. No cóż, ale to działa - bo wózek przerzutki w dolnej części jest szerszy i łańcuch się tam ładnie mieści :)

Ciekawe - czy przerzutki są dostosowane do konkretnych rozmiarów blatów? Ja mam duże blaty (48T największy) więc to może przerzutka jest niedopasowana?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...