samael16 Napisano 18 Maja 2007 Napisano 18 Maja 2007 Statnio przeglądając avida natrafiłem na te hamulce avid Ball Bearing 7 - wersja szosowa http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=540&pos=0. I tu mam pytanie czy opłaca się w nie inwestować, mam manetki campy chorus 2x9. Na razie jeżdżę na kołach piasta accent roadrunner przód i tył, szprychy dt swiss Alpine III, i obręczy mavic REFLEX, hamulce shimano 105. Czy opłaca w ogóle stosować ten hamulec, pomijając, że musiałbym wymienić piasty i szprychy, oraz namęczyć się szykając odpowiednich widelców i ramy. Czy ten tarczowy będzie mocniejszy, od zwykłych hamulców, a może ma zastosowanie tylko w przełaju?
bikerman Napisano 18 Maja 2007 Napisano 18 Maja 2007 zaraz cie zjadą za temat a co do hampli to jeżeli masz wymieniać widelec czy rame i do tego piasty i szprychy to szkoda zachodu...
zendel Napisano 18 Maja 2007 Napisano 18 Maja 2007 Witam. Przcież takie tarczówki są o wiele cięższe od standardowych hamulców. Siła hamowania będzie na pewno większa. Myślę, że nie opłaca się zakładać takich hamulców. Pozdrawiam.
Biera Napisano 18 Maja 2007 Napisano 18 Maja 2007 zaraz cie zjadą za temat a co do hampli to jeżeli masz wymieniać widelec czy rame i do tego piasty i szprychy to szkoda zachodu... Jasne że zjadą ale mam dzisiaj dobry humor bo sobie porowerowałem. Temat poprawiony. Co do tematu - będąc w znajomym rowerowym widziałem rower - hybrydę trekingu i szosówki. Pozycja jak szosówka ale z bagażnikami z przodu i z tyłu i wszelkimi innymi trekingowymi bajerami. Facet który sobie ją składał specjalnie zażyczył sobie tarczówek bo go denerwowały centrujące się koła na trasie. (a trasy to on robił - podobno do Berlina se jeździł na zakupy). Poza tym - sam musisz ocenić czy warto kupować. Poprawa jakości hamowania nastąpi prawdopodobnie tylko podczas złej pogody.
epafras Napisano 20 Maja 2007 Napisano 20 Maja 2007 wg mnie operacja nie warta zachodu... ja bym zainwestował w jakieś konkretne szczęki hamulcowe np. campa record a nie bawił sie w tarcze bo to przecież (jak napisał ktoś powyżej) znacznie podniesie Ci masę roweru...
samael16 Napisano 25 Maja 2007 Autor Napisano 25 Maja 2007 Dzięki za odpowiedź. Będę składał przełajówkę, i chodzilo czy mi te hamulce podejdą. A czy można do manetek shimano tiagra dać v-brake a nie cantilever. Bo jak się oriętuję, jak damy dźwignie cantilever z hamulcami v-brake, to uzyskamy dużą siłe hamowania, ale kiepską modulacje, a że manetki szosowe są do cantilever, to teoretycznie mogę dać hamulce shimano xtr, tylko troche potrwa ich wyregulowanie. A czy są przejściówki pozwalające na prace sti z v-brake, jeśli tak to proszę o linka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.