Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] Juicy Carbon - wyciek płynu

adryian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas montażu hamulca, a dokładnie dokręcania zacisku przy wciśniętej klamce, nastąpił wyciek płynu na zacisku hamulca.

Pomijając fakt zatłuszczonych klocków i tarczy chciałbym spytać o możliwe przyczyny wycieku, czy wyciek może być spowodowany nieszczelnością w okolicach tłoczków dociskających klocki hamulca, czy może wadą konstrukcyjną samego zacisku. Lub inaczej czy czymś spotykanym jest wycieku płynu przy zbyt mocno wciśniętej klamce.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem, jakie kroki należałoby podjąć w celu eliminacji usterki i naprawy hamulca, czy samo dociśnięcie tłoczków może rozwiązać problem.

Dodam jeszcze, że hamulec jest praktycznie nowy, wcześniej był już raz montowany a jego przebieg do momentu wycieku to jakieś 100 km.

Napisano

zacisk w juicy carbon sklada sie z dwoch czesci polaczonych srubkami. miedzy dwoma polowkami zacisku jest uszczelka. to mogla byc przyczyna wycieku albo nastapilo rozszczelnienie miedzy uszczelka, a tlokiem.

skontaktuj sie ze sprzedawca lub dystrybutorem?!

pod tym linkiem masz dokladny schemat twojego hamulca. patrz na czesci oznaczone numerem 1-to one sa przyczyna.

http://www.sram.com/_media/techdocs/95.531...eb_Sramdocs.pdf

• 2 tygodnie później...
Napisano

Okazało się, że zniszczeniu uległa uszczelka łącząca dwie połówki zacisku, co nasuwa dwa pytanka:

1) Czy ktoś próbował i wie, czy uszczelka do Hayes'ów będzie pasowała i można ją spokojnie wykorzystać jako zamiennik do zacisków Avid Juicy (u dystrybutora póki co nie mają i czekają na dostawe od Avida),

2) Czy da się zalać Avida płynem bez oryginalnego zestawu odpowietrzającego , chodzi mi głównie o widoczne na zdjęciu gwintowane koncówki nałożone na rurke, ma ktoś własny patent na obejście tego, nie wiem czy sama rurka bez gwintowanych końcówek będzie wystarczającym uszczelnieniem i plyn nie będzie wyciekał przy zalewaniu ?

Pozdrawiam,

Napisano
Okazało się, że zniszczeniu uległa uszczelka łącząca dwie połówki zacisku, co nasuwa dwa pytanka:

1) Czy ktoś próbował i wie, czy uszczelka do Hayes'ów będzie pasowała i można ją spokojnie wykorzystać jako zamiennik do zacisków Avid Juicy (u dystrybutora póki co nie mają i czekają na dostawe od Avida),

2) Czy da się zalać Avida płynem bez oryginalnego zestawu odpowietrzającego , chodzi mi głównie o widoczne na zdjęciu gwintowane koncówki nałożone na rurke, ma ktoś własny patent na obejście tego, nie wiem czy sama rurka bez gwintowanych końcówek będzie wystarczającym uszczelnieniem i plyn nie będzie wyciekał przy zalewaniu ?

Pozdrawiam,

1. Nie wiem, ale znając życie pewnie nie

2. Da się wykorzystując połowę tańszy zestaw do Formula ORO! Bez zestawu nigdy dobrze tego nie zrobisz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...