Skocz do zawartości

[tarczowe] Solidne I Niedrogie Do Street-u

ErIxOn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem hayesów mx-1. Hamulce te od początku wykazywały mizerną skuteczność przy tarczach 203 mm zaliczyły 2 serwisy sam poświęciłem im kilkadziesiąt godzin jednak do pełnego zablokowania koła musze naciskać klamke z całej siły niezależnie od prędkości. W dodatku gwint od śrubki blokującej linkę zaczął obracać się i wkręcenie śruby to istne męki,a w przednim hamplu zablokowało się pokrętło regulujące nieruchomy klocek. Mam już ich dość, więc postanowiłem je zamienić na coś konkretnego. Dysponuje funduszami ok 250 zł.Używam klamkomanetek shimano stef-35. Potrzebuje coś co zatrzyma rower w miejscu. Jeździłem na hamplach tektro io i przy tarczach 160 wykazywały 15 x większą moc od moich hayesów. Myśle także nad avidami bb5 jednak boje się wpakować znowu kasę w błoto, bo po tych cyrkach jakoś nie mam zaufania do tarczówek. Rozważam także zakup V-ek ale w tym nie mam zielonego pojęcia, który model zapewni odpowiednią siłę hamowania. Proszę o jakieś porady.

Pozdrawiam

Adrian

Napisano

o blackboxach słyszałem wiele dobrego. A Andrew jeździłeś już na avidach? A jeśli tak to jak 160mm oddziałuje na siłę hamowania?

Napisano

black box przy avidzie to śmieć, który po roku używania idzie do innych śmieci. Raz przejechałem się na rowerze z avidami i zacząłem żałować wydanej kasy na HMX1, który jest wprawdzie mocny, ale bb5 jest mocniejszy. W piątek będę mieć swojego avidzia, więc się wypowiem.

Napisano

ja mialem black boxa jak i bb5 i moge powiedziec ze blackbox po dobrym ustawieniu i wymianie klockow deore hamowal piekielnie ... bb5 tez super hamuje + dobra modulacja ale jest drozszy od bb5 a kolega potrzebuje czegos niedrogiego :) wiec blackbox bedzie jak znalazl :)

Napisano
ja mialem black boxa jak i bb5 i moge powiedziec ze blackbox po dobrym ustawieniu i wymianie klockow deore hamowal piekielnie ... bb5 tez super hamuje + dobra modulacja ale jest drozszy od bb5 a kolega potrzebuje czegos niedrogiego ;) wiec blackbox bedzie jak znalazl :)

bez urazy, ale wtopiłeś kasę w blackboxa i chcesz, żeby inni też kupili to padło. Na allegro najtańszy AVID jest za 129zł, a blackbox za 150zł. Oczywiście mówię o nowych hamplach.

Czyli wg Ciebie należy kupić BlackB za 150zł + wymienić klocki na deore za 35zł = 185zł zamiast kupić porządnego AVIDA za 130zł, który bez żadnych kombinacji hamuje pięknie? Trochę to nieopłacalne......

Po roku używania blackboxy klekoczą jak szalone(w sumie od nowości nie są ciche) i hamują o wiele gorzej. Avid to zupełnie inna klasa sprzętu.

Napisano

w sumie ja też skłaniałbym się w stronę avidów ale nie mogę tutaj zabrać głosu bo ani na BB ani na Avidach nie jeździłem. Po moich doświadczeniach nikomu nie poleciłbym mx-1 i tego się trzymam. A Andrew jak dostaniesz Avidki to napisz jak się sprawują, bo niezmiernie mnie to ciekawi :rolleyes: Pozdro

Napisano

Kumpel ma Avidy bb5. To bardzo porządny sprzęt. W porównaniu do moich HFX HD9 hamują niewiele gorzej jeśli w ogóle, a jedyna naprawde zauważalna różnica to to że trzeba więcej siły włożyć w naciśnięcie klamki bo to w końcu mechanik. Ale siłę ma bardzo dużą, przedni na 160 staje dęba na siedząco. Pozdrawiam - polecam. A cena na allegro wygląda prawie jak dumpingowa:) Ale już się skończyły:)

Napisano

wczoraj odebrałem avida 5 z tarczą 160mm. W porównaniu z MX-1 jest nieco gorzej wykonany:( Także 2 razy mniejsza powierzchnia klocków nie wygląda zachęcająco. Ustawia się go dość łatwo ze względu na tri-align. Sprężyna odbijająca jest nieco za silna i klamka ciężej chodzi niż z hayesem. Ale :

-sprężyna ma regulację, więc udało mi się ustawić to tak, żeby lekko odbijała.

-siła jest naprawdę duża:

Dla sprawdzenia zamontowałem zacisk z przodu z tarczą 203mm hayesa i po 2 hamowaniach stawałem dęba przy użyciu dwóch palców. A hampel przeciez nie dotarty...

Jedyne co mi się nie podoba, to wrazenie gumowej klamki - mimo iż mam SD7 i pancerz accent supreme(w stalowym oplocie).

Chcialem jeszcze wymienić hayesa na avida, ale jednak jednak tego nie zrobię. Wolę heńka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...