Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim,
mam pewien dylemat i bardzo chciałbym poznać Waszą opinię, mianowicie nie mogę się zdecydować na konfigurację roweru, którą powinienem wybrać.

Ogólnie to chciałbym rower do "enduro". Natomiast dlaczego nazwa pojawia się w cudzysłowach? Ponieważ trasy którymi będę jeździł to w 90% trójmiejskie single (np. Big Foot Works czy EpiTrails). Raz (góra dwa razy) do roku planuję wypad w góry do bikeparków. Z tego względu mam wielką zagwostkę jaki rower (skok, geometria) wybrać. Zakładam, że typowe enduro z czymś typu  200 skoku odpadają bo po prostu nie wykorzystam ich możliwości. Natomiast nie chciałbym też przesadzić w drugą stronę, obecnie mam rower XC który wydaje mi się w ogóle się do moich potrzeb nie nadaje (to Lapierre x-control 310, skok to chyba 120/100 a geometria przypomina bardziej rower szosowy :D).

Co jeszcze może być ważne: nie planuję robić nie wiadomo jakich akrobacji czy startować w zawodach (mam już trochę lat), hopki, stoliki, dropy jak najbardziej, ale o gapach na 7m nawet nie myślę. Ważę około 100 kg, mam 190 cm wzrostu. Jeżdżę już jakiś czas, wspomniane przeszkody w wersji "podstawowej" nie są dla mnie problemem.

Byłem w jednym fajnym sklepie i sprzedawca zaproponował mi Specialized stumpjumper 15 w wersji karbonowej. Ogólnie rowerek wypasik, ale z tego co czytałem to taki rower do wszystkiego, więc nie wiem czy się nada pod moje potrzeby (no i nie wiem czy skok/geometria są odpowiednie).

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady (propozycje rowerów, opis na co wyglądają moje potrzeby jeżeli chodzi o konfigurację, bądź też po prostu info że źle się do tematu zabieram) - szukałem trochę w necie i na forum podobnych tematów, ale nie spotkałem się z podobnymi dylematami. W temacie rowerów jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość - ostatni rower kupowałem kilkanaście lat temu :) 

Pozdrawiam,
K