krystian1199 Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja Cześć, planuję kupić swój pierwszy „poważniejszy” rower i chciałbym prosić o poradę bardziej doświadczonych osób. Zastanawiam się nad gravelem albo szosą, ale nie do końca wiem, co będzie lepszym wyborem w moim przypadku. Na co dzień moim głównym sportem jest bieganie długodystansowe — przygotowuję się pod półmaratony i maratony. Rower ma być dodatkiem do treningu biegowego i formą uzupełnienia objętości bez dodatkowego obciążania stawów. Realnie planuję jeździć 2–3 razy w tygodniu. Głównie interesują mnie: treningi wytrzymałościowe, dłuższe spokojne jazdy, zazwyczaj asfalt, bardzo sporadycznie albo wcale szuter, komfort przy kilku godzinach jazdy. Na ten moment nie planuję startów kolarskich ani ścigania się. (być może w przyszłości jakaś 1/2 ironman) Czy przy takim zastosowaniu lepiej iść w gravela czy jednak szosę? Na co zwrócić uwagę przy wyborze pierwszego roweru? Chętnie też przyjmę propozycje konkretnych modeli lub marek w rozsądnym budżecie. Dzięki za wszelkie wskazówki 🙂 Cytuj
erzurum Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja oczywiście, że szosa! do 4k kupisz mega fajną używkę. Cytuj
krystian1199 Napisano 27 Maja Autor Napisano 27 Maja Jakiś konkretny model? Wcześniej wcale nie jeździłem z graveli znalazłem KROSS esker 4.0 grx/krx i BREEZER INVERSION X COMP STAL CR-MO 54CM KOŁA 28" GRX 2X10 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi