Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Budżet 4.5k pln, sprzęt nowy. Szukam roweru elektrycznego dla żony na krótkie dojazdy do pracy - ok 8km w mieście w jedną stronę, głównie ścieżki rowerowe.

Zgłębiając temat ograniczyłem się do modeli:

Onesport ot07 (napęd centralny)

Engwe 275se

Husqvarna Grand Citi U2

Zależy mi na minimum - hamulce hydrauliczne, w miarę sprawna bateria, która umożliwi przejechanie tych 50-60km, oraz co najważniejsze na sprawnej, mało kosztownej obsłudze w razie awarii.  Pytanie, czy ktoś z Was miał doczynienia z tymi modelami i jest w stanie faktycznie się wypowiedzieć na ich temat porównując między sobą. 

Dodam, że wiem iż zawsze mogę dołożyć choćby i ten 1000zl i znam zasady panujące na różnych forach, tj przekonanie, że do pewnego budżetu sprzętu się nie, kupi, więc te informacje są zbędne. Z góry serdecznie dziękuję za opinię i pomoc.

Napisano

Masz rozbieżne oczekiwania:

-"w miarę sprawna bateria", a potem piszesz 50-60 km. Tyle w warunkach miejskich Ino chyba że mieszkasz w jakimś San Francisco z jego pagórkowatymi ulicami, albo takim trójmieście i wspinasz się codziennie parę razy na wzgórza TPK) powinna dać radę każda bateria zwykłego miejskiego elektryka. Poza tym skoro mowa o dojazdach ok. 8 km w jedną stronę, to po co przejmować się baterią. Taki dystans (nawet jak go wydłużysz np. 2 razy i pojedziesz objazdem do pracy) zapewni nawet mała 250Wh bateria. Najwyżej po powrocie do domu się ją podładuje. A pamiętaj, bateria i większa, tym więcej ciężaru do wożenia.

-"mało kosztowna w obsłudze w razie awarii", a podajesz dwa chińskie wynalazki, które będą jeździć aż się zepsują, a Ty będziesz się doktoryzował z zastosowanych podzespołów, ich kompatybilności i możliwości naprawy/wymiany.

Kup żonie: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-winora-e-flitzer-pd34004/?v_Id=233277 Nic lepszego, zwłaszcza za te pieniądze nie kupisz a rower (europejskiego producenta z systemem europejskiego producenta) idealnie nadaje się do takiego właśnie zastosowania.

• +1 pomógł 2