tomaszron Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Witam, Przymierzam się do zakupu Lankeleisi KETT-8 z przeznaczeniem do pracy w dostawach (Kraków) i do latania po lesie. Mam jednak dylemat dotyczący legalności tego sprzętu na drogach publicznych i ścieżkach rowerowych. Sprzedawca na Allegro podaje w parametrach moc 1130W i prędkość 45 km/h, co technicznie czyni go motorowerem. Jednak po kontakcie mailowym dostałem zapewnienie, że na fakturze będzie widnieć „Moc znamionowa 250W”, a rower przyjedzie zablokowany do 25 km/h. W związku z tym mam do Was kilka pytań: Czy faktura na 250W to realny „dupochron”? Czy w razie kontroli lub (odpukać) kolizji, policja/biegły opiera się na dokumencie zakupu, czy drążą temat sterownika i mocy szczytowej silnika? Na stronie głownej u niemieckiego dystrybutora rower widnieje jako zablokowany 250w/25km/h LANKELEISI KETT-8 City E-Bike Na aukcji na Allegro tam gdzie mam go zamiar kupić widnieje jako pojazd elektryczny terenowy, moc szczytowa 1100w. W parametrach na Allegro też sprzedawca podaje moc silnika 1100 i predkość 45km/h. I z tym mam właśnie problem z tymi parametrami. Do lasu to bym go kupował i się nie pytał ale mam zamiar pracować codziennie na Uber/ Wolt jako dostawca jedzenia. Chce sobie kupić jakis konkretny sprzęt na lata żeby był uniwersalny. Praca na blokadach w mieście i szaleństwo po lesie Przy jakimś dzwonie lub uszczerbku zdrowia w Krakowie wiem że biegły będzie sprawdzał osprzęt roweru, biorę skrajna sytuacje jak kogoś potrące. Czy rachunek na którym widnieje wpis 250w mnie chroni pomimo parametrów w Allegro 1100w i 45km/h? Czy to podchodzi pod świadomy zakup roweru nie legalnego do użytku na drogach publicznych w mieście? Dodam jeszcze że na silniku tez nie ma wybitej mocy czy to jest 250w czy 1100w bo sie już o to pytałem sprzedawcy. Podaje jeszcze linka do aukcji na której mam zamiar kupić ten rower: 2026 Nowy LANKELEISI kett8 Pojazdy Elektryczny 1130W 48V 20AH hydrauliczne • Cena, Opinie - Allegro Dzięki za pomoc! Cytuj
grzech1991 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu z tego co wiem to policja nie blokuje/odblokowywuje roweru, ponadto wszsytkie elelektryki to 250W z peak ileś tam, a w praktyce peak to standardowa moc xD ogólnie na tyle ile oglądałem prawo wygląda tak: - policja ci nie udowodni, ze jest nielegalny. Popularny mit, że manetka to nielegalny - w pełni legalne rowery mają też manetkę, nielegalna jest jazda na tzw. manetce (czyli bez pedałowania - w razie kolizji jest szansa na biegłego i tu możesz mieć problemy - liczy się stan faktyczny roweru, jeśli jest zablokowany to raczej nikt go odblokowywać nie będzie, chociaż nie wiem jak to ma się do biegłego Ja bym sugerował kupić normalny rower i go odblokować Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi