Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie o przeczutkę deore

Pytanie

Gość Kamil
Napisano

Cześć, mam rower aluminiowy mtb Merida big seven z 2017 roku. Napęd 3x9 zmiksowany trochę altusa z acerą. Na rynku brak części na kolejne wymiany tego samego osprzetu. Chcę przejść na 2x10 deore 4100 zmiksowane z m6000. Do tej pory miałem tylną przerzutkę Alivio RD-T4000 i chcę ją zamienić na Deore RD-M4120. Oczywiście kasetę, łańcuch itd też wymienię. Deore ma taki dodatkowy łącznik do mocowania do haka a Alivio nie, czy ta przerzutka będzie pasować? Czy mam ten dodatkowy łącznik odkręcić i zamontować bez niego? 

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

ten "lacznik" pozwala m in na zastosowanie kasety o koronce na 42T. Napisz dokladnie jaka kasete, lancuch, przerzutke tylnia, przerzutke przednią, manetki i jaki to rower z jaką linią lańcucha. Zdjecia tez sie przydadza

• 0
Gość gosc kamil
Napisano

W rowerze Merida Big Seven 100 z 2017 roku standardowa linia łańcucha wynosi 50 mm. 

Wartość ta wynika z zastosowanych w tym modelu komponentów napędu:

Mechanizm korbowy: Wersje tego roweru były wyposażone w korby Shimano FC-MT100 lub SR Suntour XCM. Oba te modele w konfiguracji 3-rzędowej (40-30-22T) są projektowane pod linię łańcucha wynoszącą właśnie 50 mm.

Standard ramy: Rama Big Seven 100 2017 posiada tylną oś o szerokości 135 mm (standard QR). Dla tego standardu piast oraz napędów 3x9, linia łańcucha 50 mm jest klasycznym ustawieniem zapewniającym optymalną pracę przerzutek. 

To informacje wklejone z czatu gpt, a chce wstawić takie części:

Mechanizm korbowy: Deore FC-M6000-2 175mm 38/28T

Kaseta: Deore CS-M4100 10 rzędów 11-42T

Przerzutka przód: Deore FD-M6025 Down Swing

Przerzutka tył: SHIMANO Deore RD-M4120

Mam teren płaski w okolicy, pół na pół szosa i teren. Sam wymieniłem skrzynię biegów w samochodzie, wiec z tym sobie też poradze, tylko czy ta konfiguracja bedzie pasować. To komponenty pod linię łańcucha 48,8mm. Muszę użyć takiej korby, bo mam prowadzenie linki przerzutki przez ramę po szynie prowadzącej do góry(down swing z obejmą). Nie ma takich przerzutek w nowszych komponentach.

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

a wiec

fc m600-2 mech korb z 2019 r (stopniowanie 38/28t)

fc m600-B2 mech korb z 2019 r (stopniowanie 36/26t) z przesunieciem linii lancucha o 3 mm

oba te mechanizmy posiadają blat/tarcze wykonana z kompozytu ("poliamid i 30 procent włókna szklanego") a ząbki metalowe

z doświadczenia nie mojego wiem ze jak to zacznie trzeszczeć to pozostanie jazda w sluchawkach

do tych mechnizmów jest dedykowany suport w standardzie hollowtech2 (sm bb52) nie nalezy on do wytrzymałych

przerzutka przod down swing (fd m6025 H) w twojej ramie może "gryźć się" z opona i mocowaniem na koszyk od bidonu 

przy tej ramie zostalbym przy "9" tymbardziej ze tak jak napisales ze teren w jakim zamierzasz jezdzic to plaskopolska.

te przelozenia przy "10"  ktore chcesz zastosowac beda "mieksze" i wymagaly beda wiekszej kadencji

z ciekawosci gdzie ta plaskopolska znajduje sie? Nie podawaj szczegolow tylko np jakie duze miasto albo puszcza/lasy

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

co ciekawe przerzutka alivio rd t4000 a dokładnie pantograf jest z kompozytu.

Dobra przerzutka "9" alivio to była rd m430 sgs albo deore rd m591 sgs

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...