Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Czy macie do polecenia jakieś dobre strony / ślady / trasy, gdzie start byłby w okolicach Polanicy - Zdrój, dystans 50 - 100 km, rower e-MTB / eSUV.
Może być też start w innym miejscu, zawsze mogę do punktu startu podjechać z rowerami samochodem, natomiast niezbędne jest, aby trasa układała się w pętlę.
Termin: majówka 2026

Planuję jeździć po szutrówkach leśnych, odwiedzać ciekawe miejsca, schroniska, najbardziej cieszyłbym się z tras w formie pętli, przez lasy, po drogach leśnych / szutrowych / gruntowych.
Całkowicie wykluczam techniczne singletracki i trasy trudne / trudno przejezdne, ale nie interesuje mnie też jazda w większości asfaltowa.
Czyli - krótko mówiąc - taka leśno / szutrowa turystyka :)

Coś tam planuję i nie zostanę bez niczego, ale może macie jakieś takie swoje sprawdzone trasy, które pozwolą fajnie pozwiedzać region na całodziennych trasach rowerem?
Trasy mogą mieć przewyższenia, to mnie nie ogranicza, nie mogą jednak zawierać odcinków "trudnych", ponieważ będę jeździł z osobą, dla której jazda po takich odcinkach nie będzie komfortowa i będzie stanowiła problem
Rowery to eMTB i eSUV z sakwami, więc wjedziemy prawie wszędzie, byle nawierzchnia nie była bardzo zła oraz ważne, żeby nie była trudna technicznie.

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie tras, lub stron zawierających takie trasy.

Napisano

Popatrz sobie na pętle MTB Sudety ale to już bardziej pasmo gór Sowich. Ja osobiście sam tworze sobie pętle. Punktem wyjścia mogą być planery tras Strava lub RWGPS i na tym planerze włącz opcję Heatmaps. Zawsze to pokaże gdzie jest duży ruch, a to zawsze jakaś sugestia.
Co do tras:
- Góry Bystrzyckie (czyli pasmo między Polanicą a Bystrzycą Kłodzką) są stosunkowo kamieniste. To nie są drogi takie typowo pożarowe z usypanymi drogami szutrowymi - czyli przy stromych zjazdach może trochę wytelepać.
- Polecam Góry Orlickie, jednak trzeba się liczyć ze sporą sumą przewyższeń. 
- Idealnie do potrzeb wydaje się również Masyw Śnieżnika (ale to już trochę dalej).
Pkt. charakterystyczne wg których warto ustawiać trasę (do tych miejsc w większości są dobre trasy):
- Wieża na Orlicy
- Wieża na Jagodnej (+ popularne już Schronisko)
- Wieża na Czerncu
- Wypłaszczenie wokół torfowiska przy Zieleńcu
- Vielka Destna
- Droga Wieczności (+ strażnik wieczności)
- Schronisko Muflon

Jak coś to pytaj. Jestem z Bystrzycy, to zawsze coś doradzę - ale z układaniem komuś trasy to raczej ciężko. Każdy ma inne potrzeby.

Napisano

Dzięki bardzo!
Te wskazówki dużo mi dają, Masywu Snieznika nie brałem pod uwagę, ale dojechanie tam rowerami z Polanicy na start wycieczki nie będzie stanowiło problemu.