Adik Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) Dziwny temat, który nie musi się skończyć żadną modyfikacją, ale zastanawiam się : Co mogę zrobić by przesunąć w przód przednie koło? Oddalając je od pedałów i ramy. Haczenie nogą o przednie koło jest śmieszne, ale jakby go było mniej to bym się cieszył bardziej. Pacjent to ultra lekki i krótki rower fitnessbike. Chcę go trochę ala zgravelować, bo szosy z niego nie mam zamiaru robić. Standardowy carbon widelec z pivotami jest okej, wręcz szkoda go wyrzucać - ale chcę podnieść przód i oddalić koło od pedałów. Co mam do dyspozycji teoretycznie? Sida 26" z pivotami + świetne pasujące ultralekkie kółko. Nie wiem ile skoku ma (około 80mm) ale działa dobrze i może być złotym środkiem. Bomber mx Comp air 26" 85mm też w dobrym stanie i z pivotami Sztywny alu widelec 28" od innej damki z dużym miejscem na oponę i pivotami. Wydaje się mieć większy offset od tego carbonowego. Ewentualnie Koga Myata 28" z własnym mikro headshockiem (śmieszne 30 skoku) i pivotami. Ramka jest 1 i 1/8 i ma krótką ma sterówkę więc każdy widelec mógłby podejść. Opona ta co jest (40mm tani gravel) póki co jest bardzo adekwatna do reszty sprzętu, ale szerszą bym nie pogardził. Do obecnego setupu to jest max. Jak wspomniałem zastanawiam się czy podniesie się przód zauważalnie a i czy odjedzie trochę koło od pedałów. Rower nie ma zastosowania, ba nie musi go mieć, wiem że jest za mały rozmiar i wydziwiam - ale może ktoś cudował i wymieniał sztywne widły i robił hybrydę na bazie hybridbike i coś mu z tego śmiesznego wyszło 😁 Mam też rowery z foxami pod 29" ale ich nie chcę tykać. Zresztą byłoby to już chore 🙈 Edytowane 17 godzin temu przez Adik Cytuj
Galvatron Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Wygląda to na problem z geometrią ramy, więc niewiele z tym zrobisz, a kombinując z offsetem tylko zepsujesz prowadzenie roweru. 1 Cytuj
Adik Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowane) Hmm czyli próbować ewentualnie wrócić do podstawowego rozwiązania. Obejrzę dokładnie inne widły albo przymierzę w świetle słonecznym na weekend. Wiem że rama jest jaka jest, coś próbuję z nią zrobić użytecznego. Bazowo to miało wąską kierę i nie było planowane na kogoś 180cm (bardziej 160cm) Tytanowej ramy nie wydłużę, ale np ktoś mi podsunął rozwiązanie połowiczne czyli inne korby 165mm albo 170mm. Też to rozważę, z tym że nie mam takich podzespołów na stanie. Wyślę fotki później z innymi widelcami tylko trochę rozkręcania mnie przez to czeka. Edytowane 2 godziny temu przez Adik Cytuj
Galvatron Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Skrócenie korby niewiele Ci da, gdy w pozycji poziomej jej ramię jest tak blisko przedniego kola. Moim zdaniem szkoda pieniędzy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi