BabciaPacket Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cześć. Przymierzam się do zakupu pierwszego w życiu elektryka. Rower który sobie upatrzyłem ma silnik Shimano EP6 i tutaj rodzą się moje wątpliwości. Dużo naczytałem się na temat ich jakości i usterek, które potrafiły wystąpić przy przebiegu poniżej 500km, co zawsze wiąże się z gwarancyjną wymianą na nowy lub wyrzuceniem do kosza i samodzielnym zakupem nowego jeśli gwarancji nie mamy (na anglojęzycznych forach naczytałem się, że Shimano często odrzuca reklamacje ze względu na rzekome próby ingerencji w oprogramowanie silnika- kod E299). Wracając do meritum sprawy, chciałem się zapytać jak wygląda kompatybilność silników Shimano- tzn. jeśli klęknie mi ten EP6 czy w jego miejsce dam rady wsadzić sobie EP801? Chodzi mi tutaj zarówno o samo mechaniczne dopasowanie do ramy jak i okablowanie + oprogramowanie. Co do oprogramowania/konfiguracji- czy orientuje się ktoś czy da się to zrobić z poziomu aplikacji czy trzeba mieć kabel i oprogramowanie na kompie (jak np. w sterownikach LPG w samochodzie )? Wiem, że można podmienić E8000 na EP8 lecz trzeba dodatkowo wymienić czujnik prędkości, sterownik i wyświetlacz (ewentualnie można zastosować adaptery do czujnika i sterownika), niestety nie wiem czy trzeba go potem jakoś konkretnie konfigurować (trzeba?). Co do innych producentów np. Bosch domyślam się, że nie ma bata by mechanicznie spasował do ramy po Shimano- ale może jednak? No i na koniec- jak to wygląda u innych producentów? Czy różne modele np. Boscha pasują mechanicznie do ramy oraz okablowania + oprogramowania, czy raczej jak w przypadku Shimano- mechanicznie spasuje ale trzeba wymieniać osprzęt? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi