Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jeżdżę Marinem Four Corners i Rometem Huragan 1

Romet nie jest kompatybilny z Tubeless

Obręcze DP 16 są o szerokości 16 mm

W Romecie wchodzą max opony 25 mm, podobno wedle producenta 28 mm nie dają gwarancji czy będą kompatybilne. Moja waga to 86-88 kg przy 180 cm, więc jak na taki rower jestem dosyć ciężki

W marinie odpukać bardzo rzadko zdarzają mi się przebicia bo wybieram zazwyczaj opony z konkretną ochroną antyprzebiciową. Opona przednia nie zaliczyła flaka od około 2 lat aż dętka ze starości zaczęła puszcząc powietrze. Przez ten czas przejechałem kilka tysięcy km.

Natomiast w Romecie przebicia są dosyć częste. Wiem że to taki typ roweru, poza tym ja staram się jeździć tak aby w miarę możliwości unikać zatłoczonych asfaltów. Tj jeżdżę po kostce, płytach chodnikowych, zdarzają się krótkie odcinki szutru, nie jest to typowa jazda ograniczona tylko do dróg z dobrym asfaltem.

Nie zależy mi jakoś specjalnie na osiągach, ani wadze zestawu, czy opona będzie 200 gr lżejsza czy cięższa nie zrobi mi wielkiej różnicy, i tak najwięcej do zrzucenia z wagi jest z jeźdźca a nie roweru

Pomyślałem o 2 sposobach ograniczenia wymiany dętki

1) wsadzić jakieś pancerne opony 25 mm np, Schwalbe Marathon Plus które są również w szerokości 25mm, 

2) zainwestować  w opony pełne np, Tannus które też są w rozmiarze 25 mm i podobno miałyby być kompatybilne z obręczami 16 mm

Czy ktoś z was ma takie doświadczenie z jazdą na szosie z takimi oponami? Wiem że to zaprzeczenie szosy która powinna być szybka, ale mi konieczność zabawy z wymianą dętek na trasie 2 godziny jak uda się wyrwać z rzadka od dziecka psuje zabawę. Wolałbym żeby było wolniej, nawet mniej wygodnie, ale bez tak częstych awarii

W serwisie Decathlona odradzali Tannusa że komfort jazdy na tym jest bardzo niski. 

Pozdrawiam

Marcin.  

Edytowane przez Martinus_vm