PiSmatol Napisano Piątek o 06:18 Napisano Piątek o 06:18 Witam. Chciałem napisać recenzje roweru, który zakupiłem niemal 3 lata temu https://www.forumrowerowe.org/topic/138203-1300-1800-rower-crossowy-jaki/?page=199#findComment-2389929 Może recenzja przyda się komuś kto szuka czegoś niedrogiego do połykania kilometrów, niezdecydowanemu, bojąćemu się o trwałość, jakość, etc. Rower kupiony we wrzesniu 2022 w zasadzie nowy za 850pln. Obecnie na rowerze już nalatane pod 7tys km, więc można się myśle wypowiedzieć nieco o trwałości. Sam rower od nowości posiada drobne mankamenty, jak zbyt mocno skręcone konusy na piastach - koła sie kręcą sie swobodnie, i trzeba natychmiast po zakupie poluzować śruby. Beznadziejny łańcuch KMX z9, który bardzo szybko się wyciąga, należy natychmiast wymienić to na np KMX X9 albo X10. Ja musiałem wymienic razem z kasetą i wymieniłem jeszcze korbe, bo zacząłem się interesować dopiero tymi sprawami jak miałem już wyciagniety grubo ponad 1% i po wymianie na nowy łańcuch napęd juz nie go przyjał, chrupanie, przeskakiwanie, zła praca napędu. W rowerze do tej pory wymieniłem juz w sumie klika razy w.w. łańcuch - KMC x10, 2 kasety shimano hg400, korba, wywaliłem amortyzator i zamieniłem na widelec karbonowy BALUGOE od chińczyka co zmniejszyło wagę roweru o 2kg. Jeżdzę 80% asfalt, więc wymieniłem opony na Kenda Kwest 32mm. Dodałem aluminiowe rogi, i zastosowałem profesjonalną owijke z kilku warstw dętki rowerowej układanej na klej cyjanoakrylowy. Dwa lata temu wymieniłem przerzutke na Alivio RD-M3100 SGS, ponieważ oryginalny Microshift się dosłownie rozpadł, puściła część nitów, i bolec trzymający jedro z ramion wózka poprostu wypadł Manetka została i normalnie wspołpracuje z w.w. Alivio. Rower cały czas jeździ na niewymienianych kulkach w łozyskach piast, starym supporcie, sklepowych pedałach - wszystko chodzi jak nalezy. Przez te lata, wiadomo, wjechały jakieś wymiany linek do przerzutki, wymiana pancerzy, linek hamulcowych, z 2 butelki Brunoxa Top-Kett, pare litrów benzyny to czyszczenia łańcucha i kasety. Roweru ogólnie nie oszczedzam, myty był może za 2x w ciągu swojego życia, zaschnięte błoto samo w sumie odpada Jedyne o co dbam to żeby łańcuch i kaseta były czyste, więc troche benzyny schodzi, łańcuch po co drugiej przejazdzce przejażdzam namoczoną w niej szmatą i wymieniam jak zbliża się do 0,7% wyciągnięcia. Kontrolowane przymiarem poleconym na forum od Pana Bronisława Ogólnie uważam że rower był świetnym zakupem, nie wiem czy za takie pieniądze można kupić cokolwiek porównywalnego. Obecnie biernie rozglądam się za jakimś uzywanym gravelem w swojej okolicy, i bede monitorował oferty na OLX jak skonczy się sezon. Jak trafi się coś w fajnej cenie i blisko - tak zebym mogl podjechac i odebrac osobiscie, to moze wymienie rower, ale nie mam ciśnienia. Podsumowując, jak ktoś ma możliwość kupna roweru w niemal nowym stanie za ok 1000zł (ofert jest sporo na OLX) to się nie zastanawiać, choć widze ze w Decathlonie to już troche odjechali z cenami i 1600pln wołają za nowy. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi