marcel089 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Osiem lat temu przymierzałem się do zakupu gravela/endurance, żebe przesiąść się z crossowego Rometa. Z powodu kontuzji nie kupiłem ostatecznie roweru, a też przestałem w ogóle jeździć. Planuję znów zacząć jeździć rekreacyjnie i w związku z tym temat zakupu roweru powrócił. Celuję już w rower gravelowy, ewentualnie biorę też pod uwagę endurance, ale wyłącznie Spec Roubaix. Trasy to głównie przyzwoity asfalt, czasami trochę gorszego asfaltu lub tzw szutru, a okazjonalnie ubita leśna ścieżka (raczej taka premium). Mój budżet to 12-15k. Natomiast będę musiał kupić na pewno nowe buty, pedały, może siodełko i nie wiem co jeszcze, a oprócz tego planuję bike fitting, więc im bliżej dolnej granicy kwoty, tym lepiej. Muszę dmuchać na moje kolana i potrzebuję lżejszych przełożeń, dlatego napęd 2x12 i ogólnie wolę osprzęt Shimano. W tej cenie rama karbonowa jest dość popularna, chociaż spotkałem opinie, że amator nie zauważy różnicy pomiędzy porównując z aluminiową. Zrobiłem przegląd tego co jest w moim zasięgu, również pod kątem dostępności w Krakowie. Pierwszy wpadł mi w oko Bianchi Impulso Pro, ale niestety poza moim zasięgiem. Natomiast jeden sklep na Śląsku oferuje go za 16800 z bike fittingiem w cenie. Jeśli kogoś stać, to chyba świetna okazja. W zasięgu jest Bianchi Impulso Comp za 13,5k, a do tego w sklepie 5km od domu. W porównaniu do Pro, to wizualnie praktycznie to samo, koła aluminiowe zamiast karbonowych, część osprzętu z niższej grupy. Z mojego punktu widzenia i na moje potrzeby to aż za dużo. Sklep mam niedaleko domu. Bianchi Impulso COMP Bianchi ma jeszcze modele Arcadex, ale w nie na razie nie wchodziłem, może niesłusznie. Następny jest Spec Diverge Sport Carbon. W pobliżu nie znalazłem w przystępnej cenie, ale w kilku polskich sklepach jest w okolicach 14k, a nawet za 12,7 w hiszpańskim bikeinn (link poniżej). Aczkolwiek trudno kupować nawet na nim nie siedząc, więc to jest jakiś kłopot. Może w rowmix w Krakowie będzie jeszcze jakaś promocja. Na tą chwilę mają model 2023 za 16 k i na osprzęcie SRAM. Diverge Sport Carbon Endurance brany pod uwagę to Roubaix SL8 Sport. Znalazłem ofertę za 13k, ale bardzo daleko, więc znów problem z przymiarką. Roubaix SL8 Sport W ofercie Treka znalazłem grupę modeli Checkpoint, ale wszystkie na osprzęcie SRAM. Ewentualnie jeszcze jest opcja endirance Trek Domane, link w cenie ok 11k. Też wygląda ciekawie. Zupełnie przypadkiem trafiłem na markę Orbea i rower Terra M30 Team. Jeśli chodzi o osprzęt, to jest podobnie do Bianchi Impulso Comp. Przy okazji też całkiem nieźle się prezentuje. Orbea Terra M30 TEAM Tak się składa, że w jednym sklepie blisko domu bike-rs mam dostępne Bianchi Impulso Comp i Orbea Terra M30, więc w najbliższym czasie tam podjadę. Mają też bike fitting. Na razie jestem po operacji stopy i jutro dopiero usuną mi szwy. Na razie słabo chodzę i przede mną co najmniej miesiąc rehabilitacji, więc potencjalny zakup to nie tak szybko. Natomiast od czegoś trzeba zacząć. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat wymienionych modeli, głównie Impulso Comp i Terra M30 albo zasugerować inne? Krytyczne uwagi odnośnie moich założeń, planów również mile widziane. Na koniec jeszcze dodam, że nie mam ambicji bicia rekordów prędkości. Jeżdżę głównie sam, więc nawet nie mam z kim się ścigać. Poza tym miałem już tyle różnych kontuzji, że wolę unikać okazji do nich, dlatego bardziej cenię komfort. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi