GryQ Napisano 9 Czerwca Napisano 9 Czerwca Wymieniając starą kasetę na nową w napędzie z grupy Shimano Alivio (9x jeżeli to ma znaczenie) podczas przykręcania nakrętki, nieuważnie założyłem ją krzywo i bezmyślnie próbując dokręcić (niestety nie zorientowałem się w porę), oberwałem 1-2 linie gwintu z plastikowego bębenka. Pomimo tego fuc...pu udało mi się jednak w końcu na tym nieco uszkodzonym bębenku dokręcić nakrętkę - gwint okazał się na tyle płytko zjechany, że złapała i parę obrotów udało się dokręcić. Niestety po tej nieudanej próbie nie odważyłem się użyć do dokręcenia rekomendowanej siły 40nm - bałem się, że przy krótszym gwincie całkiem rozwalę bębenek. Czy w takiej sytuacji powinienem od razu pomyśleć o wymianie bębenka? Czy jednak nie działają tam takie siły, żeby było się czego obawiać? Po dokręceniu nie stwierdziłem nawet minimalnych luzów na zębatkach, wszystko wydaje się "siedzieć" stabilnie... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi