Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Już jakiś czas temu, po 2 latach i 5000 przejechanych kilometrach, zrobiłem recenzję swojej pierwszej ever szosówki Canyon Endurace 7, na której w sumie jeżdżę do tej pory ;) Wiecie jak to jest, pierwszy rower to chyba tak jak pierwsza dziewczyna - ciężko się rozstać :icon_lol: Ja mam wersję AL z tarczami, bo wiedziałem że będzie po górach sporo jeżdżone. Łapcie link do filmu, może komuś się przyda: 

Film może być pomocny szczególnie tym którzy nigdy nie jeździli rowerem szosowym, albo tak jak ja chcą się przesiąść na niego z MTB. Wcześniej jeździłem na MTB i wbrew temu co twierdzili znajomi, przejście na rower szosowy nie było aż tak gładkie i trochę czasu minęło zanim zacząłem czuć szosę. Z kupnem roweru też było "zabawnie", bo trafiłem akurat w samo oko pandemii. Także serdecznie zapraszam do obejrzenia recenzji, gdzie jest wplecionych kilka anegdotek, w tym m.in. poradnik jak nie kupować roweru 🤣

Generalnie nie mam na co narzekać jeśli o rower chodzi, bo poza tym to głownie na nieustanny wiatr w twarz i notoryczny brak czasu żeby nim jeździć 😅 Ale to inna bajka. Nic się nie psuje, a rower idzie jak strzała, także nadal uważam że był to bardzo dobry zakup, również pod względem cena/jakość. Może też dlatego że jest na grupie Shimano 105, chociaż słyszałem że na niższych grupach jest podobnie.

Ja traktuję jazdę na szosie przede wszystkim jako trening kardio i mentalny reset, ale też mentalne i sportowe wzywanie. Większe dystanse, czy ostatnio głownie o metry pod górę, strome lub długie podjazdy, a dopiero poźniej widoczki i te sprawy. Oprócz tego że jazda na rowerze pali mnóstwo kalorii, to dodatkowo robi bardzo dobrze na głowę, pozwalając na choćby chwilowe odcięcie się od problemów i zmartwień. Wiadomo też że przy coraz bardziej siedzącym trybie życia i z wiekiem lekko nie jest. Dlatego to dobry sposób na to żeby nie przytyć i nie zwariować, a rower, w zasadzie każdy jego rodzaj, to świetny sposób. A na czym wy jeździcie i po co w ogóle jeździcie?

Dajcie znać jeśli macie lub mieliście Canyon Endurace i co się w nim podoba lub nie. Zapraszam do dyskusji tu i/lub pod filmem.