Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam praktycznie nie używany amortyzator Marzocchi Bomber MX Pro ETA 105 26' 1 1/8 z 2003, przeleżał nowy w garażu ponad 18 lat. 

Planuje go wymienić na coś lepszego, jaki mam wybór na 26 cali i 1 1/8? w cenie do 1k zł?. Oczywiście piszę też o używkach bo wiem że 26 cali to już zabytek. 

Waga jeżdżą z rowerem solidna bo podchodzi pod 140-150kg, w rowerze mam wspomaganie elektryczne.  

Rower MTB Kands Energy 1300, trasy 70% ścieżki i drogi, reszta to ścieżki w lasach i gruntówki. 

Napisano

W tym budżecie dostaniesz nowego Raidona/Epixona:

https://activia.sgl.pl/czesci/amortyzatory-przednie/raidon/26-cali/41

https://activia.sgl.pl/czesci/amortyzatory-suntour/epixon-xc/26-cali/87

Niestety nie wiem, czy będzie pracował lepiej, lub choćby równie dobrze, jak Twój Bomber, ani czy będzie wystarczająco sztywny. Na pewno jest to bezpieczniejszy wybór niż używka w nie wiadomo jakim stanie. Do tego Raidon/Epixon jest bardzo prosty w serwisie, bo ma nierozbieralny tłumik.

Napisano (edytowane)

Najbardziej własnie martwię się o to czy nada się do mojej wagi, Boombera podpompowałem trochę mocniej niż wskazuje maksymalnie instrukcja i SAG teraz jest ustawiony dobrze. Amor pracuje według mnie dużo lepiej niż fabryczny SR SUNTOUR XCM, mimo że nie miał serwisu od 22 lat...

Czy przeserwisowanie go dużo poprawi?, dostane gdzieś części zamienne do niego czy zostawić te fabryczne skoro amor ma przejechane raptem 2k km?. 

Może w sumie nie ma sensu zmieniać, chyba że nie wytrzyma mojej wagi i się rozleci. 

Edytowane przez Camis