Gobel23 Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia Cześć wszystkim, mam rower elektryczny Engwe P20, który jest napędzany [paskiem karbonowym] i ma jedno przełożenie. Problem w tym, że to przełożenie jest dla mnie za lekkie – czuję, że pedałowanie jest zbyt łatwe, szczególnie przy wyższych prędkościach, i chciałbym zwiększyć obciążenie, żeby lepiej dopasować rower do moich potrzeb. Nie jestem pewien, czy można wymienić [zębatki] i [pasek] na takie, które dadzą cięższe przełożenie. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tego typu modyfikacjami? Czy zmiana na [zębatki] o innej liczbie zębów (np. większa zębatka z przodu lub mniejsza z tyłu) i dopasowanie do tego nowego [paska] jest realna? A może są inne sposoby, żeby zwiększyć obciążenie na jedynym przełożeniu? Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie! Pozdrawiam, Przemek Cytuj
HSM Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia Właśnie doświadczasz pierwszego zderzenia z rzeczywistością. Kupiłeś rower, który - jak wiele "atrakcyjnych" dóbr o rodowodzie w okolicach Aliexpress - -ostatecznie okazuje się wyrobem jednorazowym. Jak się coś zużyje, albo zepsuje z oryginalnej specyfikacji, to odkrywasz, że producent, importer i sprzedawca w ogóle nie zakładają, że da się to naprawić, wymienić itd. Ten Engwe ma napęd na pasek, bo pasek od razu marketingowo dodaje punkty do lansu i można się reklamować, jaki mamy wspaniały i nowoczesny rower. Tylko - z tego co tam widzę - producent wymyślił sobie, że nie zastosuje rozwiązania od Gatesa (de facto monopolisty i standardu w rozwiązaniach paskowych do rowerów), ale jakieś własne, być może z kręgu automotive, a może to zupełnie jakieś novum. Pytaj więc Engve, skąd wziąć ich paski, zębatki do korby czy na tył z inną ilością zębów. Kolejne rozczarowania mogą przyjść, jak zepsuje się silnik, sterownik, albo bateria... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi