Nikles Napisano 9 Lutego Napisano 9 Lutego (edytowane) Witam. Mam 181cm wzrostu i 75kg wagi, jeżdżę rekreacyjnie w weekendy z dzieciakami na starym ciężkim złomie z niedziałającej zmianą przełożeń 🤐. Ale dzieciaki przesiedli na rowery z 26'' kołami i już nie daje rady ich gonić 🙂, do tego chcę zacząć więcej jeździć dla zdrowia. Szukam lekkiego roweru do 3000zl do rekreacyjnej/fitness jazdy po miastu (99% asfalt/kostka) do 40km dziennie maximum. Koniecznie potrzebuję bagażnika. Zastanawiam się nad takimi wariantami: 1. Giant Escape 2 City Disc, waga 12.8kg, napęd Shimano Altus 2x8 2. Winora Domingo 12 Pro Gent 28 AIR (z amortyzatorem), waga 15.3kg, napęd Shimano Deore XT 1x12 3. Marin Presidio 1 2024, waga 11.9kg (+ waga bagażnika/nóżki które trzeba będzie założyć samemu), napęd Shimano Altus 1x8 Co wybrać - na 2.5kg cięży trekking ale z lepszym napędem oraz amortyzatorem, czy lżejszy fitness/hybrid z tanim napędem? Edytowane 9 Lutego przez Nikles Cytuj
keltu Napisano 10 Lutego Napisano 10 Lutego (edytowane) Ja bym zdecydowanie brał tego Marina szczególnie w tej cenie, tym bardziej że go miałem naprawdę fajny rower daje mnóstwo frajdy. Napęd z czasem sobie pozmieniasz pod swoje potrzeby, klamoty MTB są tanie jak barszcz. Korbę 1x pod HT2 z suportem możesz dostać za 170 zł. i cyk masz ~0.4 kg. lżej. Za 1000 zł. różnicy w cenie względem tego Gianta to możesz tu spokojnie wrzucić Deorkę czy Cuesa 1x10 / 1x11 i jeszcze zostanie na błotniki i bagażnik. Edytowane 10 Lutego przez keltu 1 Cytuj
Nikles Napisano 11 Lutego Autor Napisano 11 Lutego Dziękuję za odpowiedź, z tej trójki wybrałem Marin Presidio, ale znalazłem jeszcze jedną ciekawą opcję: Trek FX 2 Gen 4 z napędem Shimano Cues U4000 1x9. Czy ma sens zapłacić 1000zl więcej za Trek? Zastanawiam się też o kwestii gwarancyjnego serwisu: Trek mogę kupić w sklepie stacjonarnym w Krakowie i z serwisem nie będzie problemu, natomiast ten Marin będę musiał zamówić przez internet - nie wiem jak będzie wyglądał jego gwarancyjny serwis w Krakowie... czy są jakiś dedykowane serwisy? Cytuj
keltu Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego (edytowane) Jeśli chodzi o Marina to przeglądy / gwarancję załatwisz u każdego autoryzowanego dealera niezależnie gdzie go kupiłeś, w Krakowie masz 4 takie sklepy https://www.marinbikes.com/pl/find-a-dealer?type=all&near=Kraków Ja też kupiłem go przez internet a serwis i przeglądy robiłem sobie w Biker House (zresztą ja u nich robię wszystkie rowery bo jest tanio, dobrze i szybko ) Edit: z tego co widzę to Biker House przenieśli sklep na Stanisława Klimeckiego 23. Edytowane 11 Lutego przez keltu 1 Cytuj
Nikles Napisano 11 Lutego Autor Napisano 11 Lutego Super, dzięki, akurat mieszkam niedaleko tego sklepu - będzie wygodnie. Ostatnie pytanie: czy naprawdę ten Marin ma wagę blisko 12kg? Informację o tym znalazłem tylko na jakimś blogu... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi