g4cjan Napisano 18 Września 2024 Napisano 18 Września 2024 Cześć, Rozglądam się za rowerem crossowym z przeznaczeniem do miasta i czasami zjazdu na lekki szuter. Szczególnie ważne dla mnie jest żeby komponenty były trwałe i żeby stosunek ceny do jakości był na wysokim poziomie. Mówiąc szczerze, nie chcę płacić za markę tylko za rower. Mam 184cm wzrostu i ok. 100kg wagi. Wstępnie mierzyłem crossówkę w rozmiarze L i było ok. Z tego co się dowiedziałem z internetu i od pana w sklepie napęd klasy shimano deore będzie odpowiedni. No i co najważniejsze, dobrze aby taki rower był, w ogóle dostępny do kupienia. Z tego co przeglądałem to dużo modeli brakuje. Budżet do ok. 4000zł. Pozdrawiam Cytuj
Jendrass Napisano 22 Września 2024 Napisano 22 Września 2024 (edytowane) Bo wszystkie "warte grzechu" modele zostały wykupione. To dobry okres na zakupy, jeśli jesteś bardzo niski lub bardzo wysoki. Masz wówczas szansę. "Małą ale masz" - jak mówił klasyk. Producenci/ sprzedawcy wolą mieć mały niedobór pod koniec sezonu niż magazynować przez zimę niesprzedane modele. W tej cenie możesz kupić na wyprzedażach Treka FX3, Gianta Roam 1 lub 2 oraz coś z oferty Marina. Problem jest właśnie z dostępnością. Niestety, dobry okres na kupowanie to luty, marzec ewentualnie kwiecień. W maju i czerwcu, w praktyce, naprawdę fajne rowery już znikają. Przekonałem się o tym boleśnie na własnej skórze. Edytowane 22 Września 2024 przez Jendrass 1 Cytuj
g4cjan Napisano 22 Września 2024 Autor Napisano 22 Września 2024 (edytowane) Godzinę temu, Jendrass napisał: W tej cenie możesz kupić na wyprzedażach Treka FX3, Gianta Roam 1 lub 2 oraz coś z oferty Marina. Problem jest właśnie z dostępnością. Niestety, dobry okres na kupowanie to luty, marzec ewentualnie kwiecień. W maju i czerwcu, w praktyce, naprawdę fajne rowery już znikają. Przekonałem się o tym boleśnie na własnej skórze. Ten Giant Roam 1 wygląda świetnie, ale troche za drogi, bo to już pod 5000zł podchodzi, z kolei roam 2 osprzętowo wypada trochę średnio. Braki są ogromne, tu się z tobą w 100% zgadzam. Przez te kilka dni przewertowałem internet i z takich ciekawszych opcji wpadła mi w oko Merida crossway 300. W sumie cała stoi na Shimano CUES U6000 (oprócz korby) i waży całkiem przyzwoicie, bo 13,6kg, co w porównaniu z takim np. Unibike robi różnice. Nie wiem czy jest to aż tak ważne, ale nie mogę znaleźć informacji jaki model suportu tam jest i czy będzie to grać różnice w użytkowaniu takiego roweru jeżeli to faktycznie jest jakiś tańszy model. W fajnej cenie w moim mieście mają Scotta subcrossa 20, bo gdzieś 400zł taniej niż sugerowana. Tu na plus też jest waga, no i cały jest na Shimano deore. Jedyne moje zmartwienie to to, że przez następne lata deore zostanie wyparte przez CUES i nie będzie części jak się coś zepsuje. No i jeszcze słyszałem, że opony Kenda w tym modelu są do wywalenia. Z takich ciekawszych propozycji to jeszcze patrzyłem na Kands AVANGARDE CUES 2024 i Kellys PHANATIC 70 PINE GREEN. Ten drugi w sumie wygląda super, ale też jest trochę droższy. Aktualnie jestem trochę w kropce. W poniedziałek planuje jeszcze popytać po sklepach, może jakaś przymiarka... Edytowane 22 Września 2024 przez g4cjan Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi