Robman Napisano 6 Czerwca 2024 Napisano 6 Czerwca 2024 cześć, mam pytanie nt. kompatybilności przerzutki przedniej CUES FD-U4000-L (link) [teoretycznie dla 36–22T, 40–26T] oraz korby ze stopniowaniem 36–26T, najpewniej FC-M4100-2 (link). Z tego co widzę prawie wszystko inne się zgadza (np. linia łańcucha 48,8). Ktoś może eksperymentował w podobny sposób, czy zmiana przełożeń będzie w mocno (lub nawet zauważalnie) upośledzona? Ten ostatni aspekt jest raczej ważny, bo jadąc w zróżnicowanym terenie najprawdopodobniej często wachlowałoby się przednią przerzutką. Generalnie chodzi o to, żeby (odnosząc do napędu 3x) zmiana biegów z przodu była dość podobnie szybka i kulturalna jak w przypadku zmiany z zębatki 22T->32T, a nie ślamazarna jak przy wrzucaniu 32T->44T. Wracając jeszcze do tej FD-U4000-L, to raczej jedyna opcja. Nie mogę namierzyć jakiejkolwiek innej przerzutki przedniej 2rz top-swing na górny (lub uniwersalny) ciąg. Korba 36-26T była optymalna, 22T to zdecydowanie za duży młynek. Jak myślicie, ten CUES to poroniony pomysł ? Cytuj
Robman Napisano 6 Czerwca 2024 Autor Napisano 6 Czerwca 2024 lekki update: kupiłem dość fartownie jakiś leżak magazynowy FD-M675, sądzę że będzie OK. Ten pomysł z przerzutką przednią CUES która miała współpracować z całą resztą Deore 2x10 chyba nie miała prawa bytu. Kilka rozmów które przeprowadziłem z serwisantami przekonały mnie że CUES praktycznie toleruje tylko swoje towarzystwo (krótko mówiąc, żeby to działało absolutnie wszystko musi być CUESa - również łańcuch, zębatki itd.). Może ta tajemna (dla mnie) wiedza komuś się przyda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi