Skocz do zawartości

[silnik] Bafang BBS02B - prośba o radę odnośnie pracy napędu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim :)

Wczoraj prawie ukończyłem swoją pierwszą konwersję roweru na elektryczny z tytułowym silnikiem Bafanga, została jeszcze wstępna konfiguracja poziomów PAS oraz czujniki hamulców, ale do rzeczy, zauważyłem że przy ręcznym kręceniu korbą da się wyczuć na pedale coś w rodzaju "uczucia pracy łożyska", nie wiem jak to precyzyjnie określić ale kręcąc lekko nie ma tego efektu, natomiast jak zakręcę mocniej (z większym naciskiem) to pojawia się to specyficzne "kulkowanie/wałeczkowanie" które najwidoczniej niesie się z któregoś elementu napędu aż do samych pedałów (czy tam "platform napędowych" będąc poprawnym politycznie :D ) jest to bardzo subtelne ale wyraźnie wyczuwalne pod dłonią.

I tutaj rodzi się pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników tych silników bądź podobnych, to normalne? Co prawda jazdy próbnej jeszcze nie odbyłem (zabrakło czasu..) a tylko testowałem wspomaganie na sucho w powietrzu kręcąc korbą ale ta sprawa nie daje mi spoju, poza dołożeniem BBS02B wymieniłem jeszcze łańcuch na KMC E9 oraz kastę na nową (Shimano HG400 11-36T), główną zębatkę przy silniku dałem 42T z offsetem 14mm ale wątpie aby owe odczucie pochodziło od nich.

Być może musi się to wszystko jeszcze rozjeździć/ułożyć albo ten typ tak ma a ja jestem przewrażliwiony.. :roll: Jak sądzicie?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie.

Edytowane przez Bubbels

Napisano (edytowane)

Napiszę post pod postem dla potomnych.

Sprawa się wyjaśniła, okazało się że ten typ tak ma podczas kręcenia jałowego ręką (zwłaszcza na początku jak wszystko jest nowe) i nie ma czym się przejmować, nie każdy zwraca na to uwagę lub to wyczuje, podczas jazdy już zupełnie tego nie czuć, śmiga się super :)

Potwierdziła to osoba która złożyła już około 20 rowerów na tych silnikach oraz sam sprzedawca PSWPower, temat można uznać za zamknięty ;)

Edytowane przez Bubbels