Skocz do zawartości

[Koła] Upgrade/Wymiana kół do 3000zł

MisieX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Przy okazji szykowania się do sezonu postanowiłem nieco odświeżyć/ulepszyć swojego Cube Raction Race 2019 - https://archiv.cube.eu/pl/2019/213100

Do tej pory jedyne co w nim wymieniałem to pedały na SPD i tylną oś na kompatybilną z przyczepką rowerową (szczegóły niżej)

Właśnie kupiłem nowy amortyzator - ROCK SHOX Reba RL (15x110 mm, 100mm skoku), a teraz pora na nowe koła - chciałbym wymienić całość: obręcze z piastami oraz opony, chyba że przy tym budżecie nie odczuję wg Was specjalnej różnicy wagowo/jakościowo, to wtedy chciałbym jedynie przesiąść się na opony tubeless.

Wymagania/dane wejściowe:

- budżet max 3000zł za całość, łącznie z dodatkami typu mleczko, oczywiście jak się uda mniej to super

- tylna piasta w systemie/standardzie Syntace, tak, żeby pasowała do niej oś Thule od przyczepki - https://scandinavianbaby.pl/product-pol-3628-Thule-Adapter-Thru-Axle-160-172-mm-M12X1-0-Syntace.html czyli gwint M12 x 1.0, długość jak w linku

- tubeless

- przeznaczenie - 60% asfalt/kostka, ogólnie jazda miejska, 40% lajtowe xc, parki, lasy, szutr, trochę gałęzi. Często ciągnąc przyczepkę rowerową

- wagowo bez ciuchów/pleckaków/akcesoriów zbliżam się do 90kg, więc raczej bardziej wytrzymały zestaw niż mniej

- jeśli chodzi o komfort jazdy i trakcję to oryginalny duet Schwalbe sprawuje się naprawdę nieźle, może opory toczenia na twardym mogłyby być minimalnie mniejsze

- to chyba oczywiste, ale nowy komplet musi pasować do roweru wymienionego na samej górze :)

Wszelkie sugestie mile widziane, dzięki!

Napisano

Nie napisałeś jaki rozstaw z tyłu. Podejrzewam 148 , ale do potwierdzenia :)

Ja bym poszedł w XR 1700 : https://www.bikestacja.pl/kola-dt-swiss-350-xr-1700-straightpull-29-p-24132.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwh4-wBhB3EiwAeJsppMHxOfrNkYFzA8YBURtGbjHvVHAPsGFgHkwNxEaA6MOeMOppE9WRyRoC2n4QAvD_BwE 

Systemowe koła DT , w miarę lekkie , pancerne . 25mm wew styknie, baardzo sztywne i wytrzymałe. Osią do przyczepki się nie przejmuj , zostaje ta co jest . Bębenek XD. 

No i zdecydowanie do tego setu nowe tarcze. Na fotach widzę chyba RT10 , najtańszy sh*t. 

Napisano

Tak, tyłu jest boost.

Dzięki za sugestie kół, wyglądają spoko. Słuszna uwaga odnośnie tarcz, nawet tego nie zauważyłem, założyłem z automatu że wszystkie komponenty układu hamulcowego są M6000. Jakie tarcze byś sugerował?

Jakie opony do tych kół?

Napisano

Tarcze to w zasadzie prawie obojetnie :) RT800 , RT86 , CLX od srama , albo jakieś kolorowe z ali. Opony to też zależy od Ciebie : Mezcale , Barzo , Spotted Caty , albo jakas klasyka od Schwalbe : Rocket Ron , Racing Ralph , czy tam Maxxisy Ikony czy Rekony. 

Napisano

Jeszcze jedno pytanie do kół - XR 1700 mają max system weight określone na 110kg. Ja ze swoim blisko 90kg wagi własnej niebezpiecznie zbliżam się do tej granicy. Sam rower nawet po odchudzeniu na widelcu i kołach będzie miał te 12kg (21") a do tego trzeba doliczyć pedały, buty, ciuchy, lampki, bidony i inne akcesoria, nie mówiąc już o ciągnięciu przyczepki. Czy to nie testuje za bardzo tej granicy? Nie chciałbym żeby mi się szprychy "wygły" na jakimś korzeniu.

Napisano

Googlując znalazłem jeszcze MAVIC Crossmax SL albo z niemieckich sklepów mógłbym za trochę więcej, ale nadal w budżecie ściągnąć XM 1700, chyba że to 110kg na XR 1700 ogarnie mnie spokojnie to nie będę kombinował?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...