Skocz do zawartości

[serwis] Canyon Grizl CF 6.0 - klikanie podczas pedałowania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Posiadam rower Canyon Grizl CF 6.0. Link do specyfikacji poniżej:

https://www.canyon.com/pl-pl/grizl-cf-sl-6/3243.html?dwvar_3243_pv_rahmenfarbe=YE&dwvar_3243_pv_rahmengroesse=L

Od pewnego czasu mam problem z klikaniem podczas pedałowania na stojąco po górę, przy większym obciążeniu niż na płaskim. Klikanie pojawia się tylko podczas pedałowania prawą nogą (drive side), w momencie kiedy stopa jest już prawie na samym dole.

Zrobiłem dokładny serwis tylnej osi i piasty zgodnie z filmem:

Od razu odkręciłem kasetę, wyczyściłem i nasmarowałem bębenek.

Rozkręciłem korbę. Łożyska suportu były już zużyte, miały luzy i stawiały opór.

Wymieniłem suport na:

https://allegro.pl/oferta/suport-token-ninja-bb841t-41-24mm-14291633424?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax_geo00&ev_campaign_id=17967208976&gclid=CjwKCAjwgsqoBhBNEiwAwe5w0_L4woPtCqhcRFphT3auFH-S50XddqH-cRe3mD1jguYMl5ccsYHuohoCMGsQAvD_BwE

Odkręciłem pedały od korby. Wyczyściłem i nasmarowałem.

Przeprowadziłem serwis sztycy. Czyszczenie i smarowanie.

Wymieniłem standardowe osie na osie BB Banana. Problem z kllikaniem był też na standardowych osiach.

Nie robiłem tylko serwisu sterów. Jak ruszam kierownicą to klikania nie ma. 

Jakieś pomysły co to może jeszcze być? Proszę o pomoc :)

Napisano

Ja mam grizla cf sl 8, problem od kilku tys km ten sam , czyli klikanie podczas podjazdów i przy wkładaniu większej mocy w korby - serwis wszystkiego co wymieniłeś też mam za sobą- nic nie pomogło 😅 ale jest trop- szprychy aero tylnego kola - jest film na YouTube gdzie gościu tlumaczy że tylko przeplecenie kola na szprychy okrągłe rozwiazuje problem,  ja na chwile obecna kupiłem tensometr i skorygowałem napięcie szprychy po oby stronach , chwilowo cisza , ale sugeruje po prostu zamontować kolo pasujące od innego roweru, tylko takie które jest pewne że nie wydaje dźwięków i wtedy zweryfikowac xzy to na pewno to. Ja nie mam od kogo pożyczyć,  więc póki co kombinuje ze szprychami . Powodzenia i napisz czy coś się poprawiło 🫡

Napisano

Dobre, na to bym nie wpadł.

Mam drugi zestaw kół ale tych samych, nieużywanych.

Sprawa dla mnie jest mega dziwna bo mam jeszcze Ultimate Canyona, który ma zmienione koła i nic tam nie było.

Osie te same, suport ten sam, dlatego trochę to frustrujące.

Będę testował, niestety koła z Ultimate mają napęd 2x11 i nie pasują, ale jak będzie dalej problem to zmienię kasetę :)

Napisano

Najgorsze jest to że tym sposobem można pół roweru wymienić, a ostatecznie okaże się że to jakaś drobnostka 🙈. Przerażony jestem tym jak te ramy niosą taki hałas,  mi się ciągle wydaje że to suport ,a tam jest wszystko ok 

A dałbyś namiary na te osie , bo ja też chciałem wymienić ba osie tokena i gwint w ramie nie pasowal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...