Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam serdecznie forum :)

Pierwszy post zacznę od tematu. Od wczoraj nie mogę dojść do ładu z pracą tylnej przerzutki na trenażerze Elite Suito. Zakresy mam wyregulowane dobrze, ale ilekroć dopasuję sobie odpowiednio naciąg linki (że wszystko pracuje cichutko i bez zgrzytów), to po przerzuceniu biegów przez całą kasetę z tyłu i z przodu, znów na poszczególnych biegach słyszę nieprawidłową pracę (jakby łańcuch delikatnie szukał kolejnego biegu). Pomyślałbym w pierwszej kolejności, że końcówka linki nie jest wystarczająco mocno przykręcona, ale jest okej. Co ciekawe - problem nie występuje na założonym kole, tutaj wszystko śmiga pięknie na tych samych ustawieniach.

Cała grupa na rowerze to Ultegra R8000. Trenażer ma założoną nową kasetę 105 11-28. Na kole jest kaseta Ultegra 11-28 z przebiegiem około 3000 km. Łańcuch nowy Ultegry.

Co sprawdziłem:

• Poziomowanie trenażera
  • Testowałem ułożenie ramy na tylnej osi trenażera pod standard 130 mm i 135 m
  • Dokręcenie kasety w trenażerze
  • Dokręcenie linki przerzutki (świeżo założona)

Pomyślałem jeszcze, żeby przerzucić starą kasetę na trenażer, a nową zostawić sobie na lepsze czasy, ale to chyba ostateczność.

Może nowa kaseta potrzebuje trochę wykręconych kilometrów? Póki co przejechałem na niej niecałe 200.

Sami wiecie, jak przyjemność z jazdy odbiera chrobotanie pod pedałem...jakieś pomysły? :)

Edytowane przez lukaso_g