Skocz do zawartości

[Blat korby] Czy to możliwe, że się wygiął przy dokręcaniu?

grissley

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jestem pewien, czy temat do warsztatu czy tutaj...
AAAle

Wymieniałem sobie ostatnio ramiona korby. No i chyba jakoś właśnie od tej wymiany zaczął mi spadać łańcuch z korby podczas kręcenia do tyłu. Przyjrzałem się, zauważyłem, że prowadnik przerzutki jest bardzo blisko łańcucha i chciałem podregulować. A przy regulacji zauważyłem, że ta odległość łańcucha od prowadnika mocno się zmienia przy kręceniu. No i stąd pytanie - czyżbym pogiął tarczę przy jej dokręcaniu do pająka? Bo w nic chyba nie uderzyłem... A jeśli tak, to czy da się to naprostować, czy lepiej dla spokoju wymienić na nową/prostą?

I na zaś - jak to dokręcać, żeby kolejnej nie pogiąć? Śruby dokręciłem z przepisowym momentem...

Napisano

Co to za korba? Regulowałeś przerzutkę po wymianie?

Napisano

Wymieniałem ramiona Shimano GRX RX600 na GRX RX810. Przerzutki nie regulowałem - tarcze te same, przełożyłem ze starych ramion na nowe.

Napisano

Zacznij od regulacji przerzutki, bo teraz to nic nie widać.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Żadna tam przerzutka. Obstawiałem słusznie - tyle, że krzywa była nie tarcza, a ramiona (pająk). Po przykręceniu tarczy ona się też wyginała, na szczęście nie trwale. Na szczęście miałem jeszcze stare RX600 i na nim znowu jest prosto :)

Swoją drogą, ciekawe co się musiało dziać, że pająk się wygiął :o

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...