fart Napisano 7 Kwietnia 2023 Napisano 7 Kwietnia 2023 Cześć, po bardzo długiej przerwie w kontakcie z rowerami zacząłem się zastanawiać nad nabyciem czegoś dla siebie. Cel użytkowania: - dojazdy do pracy (całość w mieście), - wycieczki z dziećmi, - kilka razy do roku pojechać na jakiegoś singla dla starców 😉, - kilka razy w roku jakaś wyprawa typu bikepacking. Szukam czegoś bardzo uniwersalnego, ale wciąż MTB, nie będę brać udziału w zawodach itd - więc stąd pomysł na bardziej komfortowy trailowy hardtail. Mam nadzieję, że dobrze oceniłem wybór typu roweru. Kolejny aspekt: - waga 115, - wzrost 185. Doliczając fotelik i dziecko, rower musiałby wytrzymać około 130kg. Oczywiście mówimy o użytku na ścieżkach, delikatnych drogach leśnych i wolnym tempie przy takim obciążeniu. Budżet podany z tytułu może ulec zmianie (+1k) przy sensownej propozycji. Co do wymagań odnośnie samego roweru, fajnie jakby miał sztywne osie (zakładam, że lepiej będzie się to sprawdzać pod obciążeniem), napęd by był w miarę uniwersalny (deore 11-50 już za taki uznaję). Idealnie manetka do blokowania amortyzatora. To chyba wszystko z moich wymysłów, będę wdzięczny za podpowiedzi i wskazówki😉 Cytuj
XC100S Napisano 7 Kwietnia 2023 Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-700-27-5/_/R-p-332129 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100-hardtail/_/R-p-331946 Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez XC100S Cytuj
fart Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Napisano 11 Kwietnia 2023 Czy w AM100 amortyzator jest powietrzny i czy jest możliwość zainstalowania do niego manetki blokowania skoku? No i najważniejsze, da sobie radę z 130kg? W ograniczeniach widnieje limit na 100 😁 Jak wszystkie powyższe są na tak, to chyba nic lepszego się nie wyczaruje w tych pieniądzach. Cytuj
Kettler Napisano 11 Kwietnia 2023 Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Większość producentów podaje limit wagowy dodając wagę roweru do wagi rowerzysty i wszystkich klamotów. U Ciebie waga całości wychodzi ponad 145 kg. Niestety nie znam marki rowerowej, która by dopuszczała taką wagę zestawu dlatego rozważ opcje zakupu przyczepki dla dziecka. Dziecko jest znacznie bezpieczniejsze niż w foteliku a przy okazji jazda z przyczepką to świetny trening 😁 Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Kettler 1 Cytuj
fart Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Napisano 11 Kwietnia 2023 @Kettler nie rozważałem przyczepki (nawet nie wiem dlaczego), ale to faktycznie lepszy sposób przewozu dzieciaków. Dzięki, to rozwiązuje kilka problemów 😉 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi