Skocz do zawartości

[oświetlenie] Świecące i odblaskowe opaski na ręce

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jasień w pełni, dni coraz krótsze. Jak wiadomo przepisy wymagają od rowerzystów sygnalizacji zamiaru skrętu za pomocą wyciągniętej ręki. W dzień wszystko OK, ale w nocy? Nie każdy ma kurtkę z odblaskami na rękawach. Więc może jakas opaska? W necie jest pełno różnych akcesoriów, kolory też są rózne. Wydaje mi się, że kolor opaski powinien byc raczej pomarańczowy. Tak więc temat do dyskusji

1. Opaska na baterię CR2032, 20-30 zł/1 szt.

image.png.692fa1c728bb041f615ed35f23accf22.png

2. Opaski z akumulatorkami i ładowaniem USB. Ok. 100 zł/kpl

image.png.3036b20a4d44c00a54fd72073108ec95.png

3. Opaska odblaskowa na rzep z diodami LED, zasilanie bateryjki CR2032

image.png.e7585da123c00eb1755f5349b3100b96.png

4. Zwykła opaska odblaskowa, ok. 12 zł/kpl

image.png.a4299bbd7f3eee0ebf640a6e291be74b.png

5. Odblask rowerowy zwijany, ok. 3 zł/szt

image.png.de9b30519363f4d9f0bade33eca7b379.png

Napisano

Jeżdżę w kurtce fluo z naszytymi odblaskami, więc raczej ten temat mnie nie dotyczy, ale moje skromne 3 grosze poniżej.

1. Samozaciskowe opaski odblaskowe poz.5 (rozdawane czasem dzieciom w szkole) są OK, pod warunkiem. że są odpowiednio długie. A zwykle nie są. Jak taka opaska nie owinie się dokładnie, to będzie się przesuwać i nawet może spaść (testowane na spodniach). 

2. Odblaskowe na rzepy poz 4 powinny być OK.

3. Świecące poz 1,2 i 3 to chyba trochę przerost formy nad treścią. Jak jedziesz po ulicy to w światłach samochodu odblask na ręce będzie dobrze widoczny (może nawet lepiej niż mała "mrugałka"). Jak jedziesz po ciemnej drodze rowerowej i rower za tobą ma żarzącą się lampkę, to faktycznie taka świecąca opaska może się przydać.

Jakbym miał kupować to brałbym żólte fluo (dobrze widoczne jak jest szarówka albo pada deszcz) z białym paskiem odblaskowym (dobrze odbija światło)

I zakładał ją na nadgarstki a nie powyżej łokcia jak to pokazują na zdjęciach. Chyba, że ktoś sygnalizuje skręt wychylając łokieć.

P.S. A że zwykle jesienią lub zimą jeżdzimy w rękawiczkach to ja polecam odblaskowe fluo rękawiczki rowerowe i nie trzeba pamietać o jakichś opaskach czy światełkach np:

image.png.93b8f8d09d91746090e3de620b635f01.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.