szakal5 Napisano 5 Sierpnia 2022 Napisano 5 Sierpnia 2022 Witam Jestem nowy i mam nadzieję, że napisałem w dobrym dziale. Mam problem w nabytym używanym kilkudziesięcioletnim rowerze z przerzutkami produkcji włoskiej. Jedno koło ma normalny wentyl a drugie jakiś dziwny (widać to na załączonych zdjęciach). Jak go napompować? Ta nakrętka na końcu odkręca się do pewnego stopnia ale na końcu się zatrzymuje i ręką nie da rady odkręcić całkowicie. Nie chcę na siłę odkręcać szczypcami by czegoś nie uszkodzić.
Gość Napisano 5 Sierpnia 2022 Napisano 5 Sierpnia 2022 To jest bardzo typowy wentyl: Presta. Jeżeli masz pompkę "samochodową", to najtaniej i najprościej kupić adapter. Do kupienia za jakieś 5 zł, w każdym sklepie który ma jakikolwiek sensowy asortyment.
szakal5 Napisano 5 Sierpnia 2022 Autor Napisano 5 Sierpnia 2022 Mam pompkę nożną Beto z podobnym adapterem tylko plastikowym. Nakręciłem adapter ale powietrze nie poszło do środka. Coś w tym zaworze trzeba odkręcić lub zakręcić przed pompowaniem? A może adapter, który mam jest uniwersalny ale nie do wentylów Presta i muszę kupić właśnie dedykowany adapter do Presta?
Gość Napisano 5 Sierpnia 2022 Napisano 5 Sierpnia 2022 13 minut temu, szakal5 napisał: Ta nakrętka na końcu odkręca się do pewnego stopnia ale na końcu się zatrzymuje Musisz zrobić dokładnie to.
raven82 Napisano 5 Sierpnia 2022 Napisano 5 Sierpnia 2022 Zwykła pompka/głowica/końcówka - jak na standardowy wentyl rowerowy (dunlop). Odkręcasz koniec i pompujesz. Jak nie chce ruszyć, to wciśnij koniec (czasem może się blokować), po napompowaniu zakręć i już
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.