Skocz do zawartości

[dętka] Jak napompować koło z nietypowym wentylem?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem nowy i mam nadzieję, że napisałem w dobrym dziale.

Mam problem w nabytym używanym kilkudziesięcioletnim rowerze z przerzutkami produkcji włoskiej. Jedno koło ma normalny wentyl a drugie jakiś dziwny (widać to na załączonych zdjęciach). Jak go napompować? Ta nakrętka na końcu odkręca się do pewnego stopnia ale na końcu się zatrzymuje i ręką nie da rady odkręcić całkowicie. Nie chcę na siłę odkręcać szczypcami by czegoś nie uszkodzić.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Napisano

To jest bardzo typowy wentyl: Presta.

Jeżeli masz pompkę "samochodową", to najtaniej i najprościej kupić adapter.

Adapter-wentyla-PRESTA-AUTO-redukcja-FV-

Do kupienia za jakieś 5 zł, w każdym sklepie który ma jakikolwiek sensowy asortyment.

Napisano

Mam pompkę nożną Beto z podobnym adapterem tylko plastikowym. Nakręciłem adapter ale powietrze nie poszło do środka. Coś w tym zaworze trzeba odkręcić lub zakręcić przed pompowaniem? A może adapter, który mam jest uniwersalny ale nie do wentylów Presta i muszę kupić właśnie dedykowany adapter do Presta?

Napisano
13 minut temu, szakal5 napisał:

Ta nakrętka na końcu odkręca się do pewnego stopnia ale na końcu się zatrzymuje

Musisz zrobić dokładnie to.

Napisano

Zwykła pompka/głowica/końcówka - jak na standardowy wentyl rowerowy (dunlop). Odkręcasz koniec i pompujesz. Jak nie chce ruszyć, to wciśnij koniec (czasem może się blokować), po napompowaniu zakręć i już :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...