Gość Napisano 22 Stycznia 2022 Napisano 22 Stycznia 2022 Hej, Mam mini szlifierkę Proxxon. W zestawie były takie ciemno czerwone tarcze do cięcia. O ile z aluminium lub tworzywem dają sobie radę, o tyle ze śrubami ze stali nierdzewnej już tak średnio. Niby tną, ale można się zestarzeć a tarcza znika w oczach. Macie jakieś sprawdzone tarcze do metalu? Ważne żeby były bezpieczne, bo mimo że zakładam okulary, to lepiej żeby się nie rozpadały bez powodu. Znalazłem Proxxona, ale są dość drogie, bo ponad 20 zł za 10 sztuk.
clavdivs Napisano 22 Stycznia 2022 Napisano 22 Stycznia 2022 Używałes tarcz zbrojonych, takie z fakturą siatki na płaszczyźnie?
Gość Napisano 23 Stycznia 2022 Napisano 23 Stycznia 2022 Nie, ale te Proxxona właśnie takie są. Te w zestawie są bardziej jak krucha tektura.
clavdivs Napisano 23 Stycznia 2022 Napisano 23 Stycznia 2022 Tak. Powinny sobie lepiej radzić z cięciem stali.
Gość Napisano 23 Stycznia 2022 Napisano 23 Stycznia 2022 Jak chłodzić śrubę podczas cięcia? Maczanie w wodzie co chwilę będzie w porządku? Nie chciałbym ich przegrzać, bo to śruby do zacisków hamulcowych.
clavdivs Napisano 23 Stycznia 2022 Napisano 23 Stycznia 2022 Tnij w kilku ratach, niż starać się przeciąć ja na raz, wtedy tak mocno jej nie zagrzejesz.
Gość Napisano 23 Stycznia 2022 Napisano 23 Stycznia 2022 Robię przerwy, ale i tak nagrzewa się dość mocno. No nic, sprawdzę, najwyżej będę maczał w wodzie tak jak pisałem.
clavdivs Napisano 23 Stycznia 2022 Napisano 23 Stycznia 2022 Zapewne używałeś tarcz korundowych, te które zamówiłeś powinny być lepsze i cięcie sprawniejsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.