mz66 Napisano 21 Maja 2021 Napisano 21 Maja 2021 Witam ponownie. Wreszcie zacząłem składać swój rower. Trochę mi się zeszło, ale w miedzy czasie zaliczyłem operacje i wspierałem się rowerem żony. Zmieniłem korbę, kasetę i łańcuch. Widzę, że przerzutka przednia Shimano Tourney nie zmienia wszystkich biegów. Jak się przyjrzałem to nowa korba ( zębatki ) są bardziej odsadzone, dalej od suportu. Powiem, że jestem laikiem w sprawie napraw roweru, więcej potrafię zrobić przy samochodzie. Choć bardzo bym chciał się nauczyć. Mam pytanie , czy można to jakoś wyregulować, czy muszę coś zmienić z osprzętu ?
remover Napisano 21 Maja 2021 Napisano 21 Maja 2021 Pewnie nowa korba jest przeznaczona do innej długości suportu. Treba kupic odpowiedni i wymienić. 311 potrzebuję 123mm.
remover Napisano 21 Maja 2021 Napisano 21 Maja 2021 Pewnie nowa korba jest przeznaczona do innej długości suportu. Treba kupic odpowiedni i wymienić. 311 potrzebuję 123mm. A poza tym moze zakres przerzutki trzeba wyregulować, szruby L i H.
mz66 Napisano 21 Maja 2021 Autor Napisano 21 Maja 2021 Mój suport ma 110 mm., to jak zmienię na 123 mm. to zębatki jeszcze dalej odsuną się od ramy. Przerzutki nie mogę tak daleko wyregulować.
remover Napisano 21 Maja 2021 Napisano 21 Maja 2021 A skąd masz 110? Internet twierdzi że Suntour XCC tez wymaga 123. A to odsuwanie to tak nie działa. Na suportach różnej długości jest chyba różny skos i korby inaczej wchodza.
mz66 Napisano 21 Maja 2021 Autor Napisano 21 Maja 2021 Jakiś czas temu mierzyłem, ale głowy nie dam sobie uciąć. A propos skosów to faktycznie jakoś płytko wchodzi korba i ta druga strona (ramię) na suport. Mam fotkę, ale nie ma podanej długości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.