Skocz do zawartości

[Korba]SR Suntour XCC 48/38/28T i Shimano Altus FCM-311- nie działa przednia przerzutka

mz66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie. Wreszcie zacząłem składać swój rower. Trochę mi się zeszło, ale w miedzy czasie zaliczyłem operacje i wspierałem się rowerem żony.

Zmieniłem korbę, kasetę i łańcuch. Widzę, że przerzutka przednia Shimano Tourney nie zmienia wszystkich biegów. Jak się przyjrzałem to nowa korba ( zębatki )

są bardziej odsadzone, dalej od suportu. Powiem, że jestem laikiem w sprawie napraw roweru, więcej potrafię zrobić przy samochodzie. Choć bardzo bym chciał się nauczyć.

Mam pytanie , czy można to jakoś wyregulować, czy muszę coś zmienić z osprzętu ? 

Napisano

Pewnie nowa korba jest przeznaczona do innej długości suportu. Treba kupic odpowiedni i wymienić. 311 potrzebuję 123mm.

A poza tym moze zakres przerzutki trzeba wyregulować, szruby L i H.

Napisano

Mój suport ma 110 mm., to jak zmienię na 123 mm. to zębatki jeszcze dalej odsuną się od ramy. Przerzutki nie mogę tak daleko wyregulować.

Napisano

Jakiś czas temu mierzyłem, ale głowy nie dam sobie uciąć. A propos skosów to faktycznie jakoś płytko wchodzi korba i ta druga strona (ramię) na suport.

Mam fotkę, ale nie ma podanej długości.

IMG_20210407_164950.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...