Dwaoczka Napisano 6 Maja 2021 Napisano 6 Maja 2021 Witam Mam prawie nowy rower, Northtec Caledon. OD kilku dni zauważyłem luz w miejscach wskazanych przez strzałki na zalączonym foto. Jest tam kilka mm luzu który jest bardzo odczuwalny przy mocniejszym hamowaniu. Jak uniosę rowerza kierownicę to czuć że miedzy nią a ramą jest jakby coś niedokręcone. Jak zniwelować ten luz? Rower posiada amortyzator powietrzny Suntour NRX Air RL ale luz jest powyżej niego.
KRUUP Napisano 6 Maja 2021 Napisano 6 Maja 2021 To jest luz na sterach. musisz poluzować dwie srubki B, skasować luz dokręcająć śrubkę A, i dokręcić B.
Dwaoczka Napisano 6 Maja 2021 Autor Napisano 6 Maja 2021 ok dzięki, niestety ta śruba którą oznaczasz A jest u mnie głeboko (mam regulowany mostek) i nie mam takiego długiego imbusa. Jak pożycze to zobacze czy dokręcenie coś pomoże.
Garlock Napisano 6 Maja 2021 Napisano 6 Maja 2021 Pamietaj, że ta srubka A służy tylko do kasowania luzu! Po zluzowaniu tych B kręcisz nią delikatnie, sprawdzając cały czas, czy luz już jest skasowany. Ale nie za mocno, bo albo zajedziesz szybko łożyska sterów, albo nawet uszkodzisz gwiazdkę (to coś w co wkręca się śruba A). Po dokręceniu śrub B śruba A przestaje pracować (teoretycznie mozna by było ja wykręcić).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.