Skocz do zawartości

[sztyca regulowana] Obrobiona końcówka przewodu RockShox Reverb łącząca przewód ze sztycą

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej ☺️

Chciałem zrobić serwis Reverba A2, a tu niespodzianka w postaci zaokrąglonej śruby/końcówki przewodu 7mm. Jak to najlepiej odkręcić bez uszkodzenia czegokolwiek (poza samą końcówką, która jest już oczywiście spisana na straty i będzie wymieniona na nową)? Wiem, że istnieją specjalne klucze płaskie do obrobionych śrub, ale nie umiem żadnego namierzyć w sieci. Ktoś miał podobny problem? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki co do metod i narzędzi

reverb.png

Clipboard01.jpg

Napisano

A to z napisem Reverb da się najpierw odkręcić?

Napisano

Na pewno, tylko nie znalazłem jeszcze odpowiedniego klucza. Ale to chyba to jedyne sensowne rozwiązanie. W końcu pewnie i tak wymieniając końcówkę trzeba będzie przelać na nowo, odpowietrzyć przewód, a obie części nowe będą w zestawie, który zamówiłem, więc byle je jakoś dało się wyjąć, nie uszkadzając gwintu w sztycy i górnej lagi. Miejsce jest dość problematyczne, bo tuż przy ladze, którą łatwo uszkodzić ślizgającym się kluczem, dlatego wolałem się z tym nie szarpać. Może po rozłączeniu tych elementów złapię obrobioną końcówkę czymś od dołu i uda się to ruszyć. Wygląda na to, że ktoś użył za dużej siły przy dokręcaniu albo kiepskiej jakości klucza, bo ta śruba jest mocno zaokrąglona.

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Napisano

Knipexa akurat nie mam, ale kupiłem trochę lepszy klucz (Unior 7mm) i poradził sobie z tym bez problemu. Klucze, których używałem wcześniej musiały być naprawdę podłej jakości, niedopasowane, wyrabiały się i pogarszały tylko sprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...