miki11 Napisano 3 Marca 2021 Napisano 3 Marca 2021 Wiem, że to archiwalny system, ale rower dobrze się trzyma, więc postanowiłem go wychuchać. Znalazłem zamiennik: Neco CC-SB-NHB3A (38x27.15x6,5 36x45°) Dolne może jeszcze do odratowania (konserwacji), ale górne zardzewiało i straciło 4 z 18 kulek (φ = 3,125 mm mniej więcej), bieżnie zeżarte rdzą. Macie może jakieś namiary na dobre i tanie źródełko?
miki11 Napisano 3 Marca 2021 Autor Napisano 3 Marca 2021 Czy po obu stronach ramy są takie same łożyska sterowe? Na dole wyjąłem w całości takie Tange Seiki, jak w opisie na górze. Poniżej zdjęcie podobnego elementu: Natomiast na górze wszystko jest zardzewiałe i wysypały się poszczególne elementy (kulki, koszyk, mocno zardzewiała wewnętrzna bieżnia, dwa uszczelnienia), ale bez tej największej, zewnętrznej toczonej części z bieżnią (tego pierścienia z oznaczeniami). Wydaje mi się, że ona została (zapieczona) w misce. Zastanawiam się, jak to wyjąć, wszędzie jest wiekowa rdza, pewnie się to zespoiło z rurą ramy. Odrdzewiacz i coś jeszcze? Zastanawiam się, jak to wyjąć.
vdcmike Napisano 3 Marca 2021 Napisano 3 Marca 2021 Na górze powinno być takie samo. Zmierz wymiary wew, zew, wysokość i oszacuj czy podtoczenia na bieżniach są 30 czy 45°. Wtedy można szukać łożysk. Koszt łożyska od 10 do 250zl (w zależności z czego zrobione)
miki11 Napisano 3 Marca 2021 Autor Napisano 3 Marca 2021 Miska na górze wygląda na odrobinę niższą, no i tam jakby została część zewnętrzna tego łożyska. Nie ma żadnego punktu zaczepienia, żadnej szczeliny, a od środka chyba tylko razem z miską można wybić. Tylko muszę znaleźć jakiś pasujący kij od szczotki... Jutro, przy świetle zdjęcia zrobię. Co do cen, Neco można kupić za ok. 30zł od sztuki plus wysyłka, podobno są w porządku. Na razie jednak skupiam się na wybiciu tej zewnętrznej części z miski. Przy okazji, niby holenderski, niby ręcznie robiony, z na widelcu (w środku) bije po oczach "Made in China". I oni za to wołają 1500-1800 ojro...
miki11 Napisano 3 Marca 2021 Autor Napisano 3 Marca 2021 No, nie wytrzymałem do jutra, poświeciłem latarką w środek rury i ten zewnętrzny element łożyska został w misce, nie wystaje do wewnątrz ani na pół milimetra, także można ew. wybić go razem z miską, ale to nie rozwiąże problemu. A zapieczony na amen. Wyczuwam jego bieżnię, regenerować nie ma sensu, skoro tam rdza wszystko nadgryzła. Jutro kupię WD-40 i zobaczymy co dalej.
miki11 Napisano 5 Marca 2021 Autor Napisano 5 Marca 2021 Dotarły łożyska Neco CC-SB-NHB3A (38x27.15x6,5 36x45°). Według mojej suwmiarki ich wysokość jest większa o 0,2 mm (6,6) od japońskiego oryginału (6,4). Prawdopodobnie to nie ma wielkiego znaczenia, reszta wymiarów się zgadza, ale piszę o tym dla potomnych. Może ktoś będzie szukał wymiarówki, a materiałów w sieci niewiele. Jutro montaż i mam nadzieję zamknąć ten (wydawałoby się prosty) temat.
miki11 Napisano 6 Marca 2021 Autor Napisano 6 Marca 2021 Stery odnowione, łożyska pasują, o trwałości będzie można mówić za kilka lat. Temat zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.