Skocz do zawartości

[Przednia przerzutka] Dziwny problem z działaniem

mzm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Skończyłem składać rower szosowy na starej stalowej ramie, który głównie ma służyć do jazdy na trenażerze. Napęd 2x10. Mam dość dziwny problem z przednią przerzutką - za Chiny ludowe nie jestem w stanie jej wyregulować. Zakres pracy ustawiony poprawnie. Miejsc mocowania na ramie próbowałem chyba wszystkich możliwych - zaczynając oczywiście od przepisowych 1-3 mm nad największym blatem, kończąc - w akcie rozpaczy - na ustawieniach najdziwniejszych. Uciąg linki prawidłowy, zresztą próbowałem wszystkich możliwych. Sytuacja wygląda tak, że łańcuch nie chce wskoczyć na duży blat. Jak przypadkiem wskoczy, nie chce zejść na mniejszy po zrzuceniu biegu. Powiedzielibyście, że linka zbyt mocno naprężona. No ale nie, ponieważ, tak jak pisałem, wskakuje, jeżeli w ogóle, to z trudem. Czasem wskoczy, czasem nie wskoczy. Zresztą luzowanie linki niewiele zmienia. Generalnie nawet ciężko mi opisać jak to wygląda, po prostu całość nie działa tak jak powinna, nie da się tego wyregulować, pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Nie jest to kwestia braku super płynności, bo na to mógłbym machnąć ręką. Praktycznie nie udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której przerzutka - lepiej bądź gorzej - ale jednak, zmienia biegi w czasie jazdy.

Pancerz i linka nowa, linka naoliwiona, w pancerzu miniregulator napięcia Jagwire. Klamkomanetki - Ultegra 10x2s. Fakt, przednia przerzutka to 105 9x2s. Jednak różnica w szerokości wózka, z tego co wiem, jest minimalna, nie chce mi się wierzyć, żeby to mogło spowodować taki rozpierdziel. Czy grupa Shimano 5500 ma też inny uciąg linki, niż np. 5600? Z tego co wiem - nie, ale może jestem w błędzie.

Sama przerzutka wg mnie sprawna, nie widać też żadnych np. wygięć wózka.

Klamkomanetki kupowałem używane, ale z "dobrego źródła" i wg mnie nic jej nie dolega. Przerzutkę tylną kupowałem od tego samego człowieka i całość działa perfekcyjnie, a wszystko zostało zdjęte z tego samego roweru. Ale dla świętego spokoju prysnąłem do środka trochę Brunoxa. 

Praca na linii manetka - przerzutka wygląda ok. Problem pojawia się na linii wózek przerzutki - łańcuch - blaty.

Główny podejrzany to korba, jedyny element napędu, którego nie wymieniałem, uznałem, że jest w niezłym stanie. Najwidoczniej jednak w nie tak niezłym jak sądziłem. Co więcej, blaty nie miały żadnych oznaczeń, więc jak ją rozkręciłem to potem musiałem skręcać metodą prób i błędów. Głowy oczywiście bym sobie uciąć nie dał, że skręciłem prawidłowo, ale wypróbowałem wszystkie możliwe kombinacje i w każdej innej poza obecną łańcuch wpadał między blaty, co absolutnie nie powinno mieć miejsca przy prawidłowo skręconej korbie (nawet biorąc pod uwagę, że łańcuch 10s jest węższy wydaje mi się, że nie powinno to być możliwe). Więc wniosek taki, że skręcona prawidłowo. Ale może jednak zęby zjechane.

Drugi podejrzany to oś suportu. Czytałem, że takie problemy mogą występować przy nieprawidłowej linii łańcucha, spowodowanej np. zbyt długą osią. Co prawda, nie jestem przekonany czy to ten przypadek, ponieważ korba i tak znajduje się już bardzo blisko ramy, więc zastosowanie krótszej osi niespecjalnie wchodzi w grę.

Rezygnacja z przedniej przerzutki niestety nie wchodzi w grę, bo z tyłu zastosowałem kasetę 11-25, typowo szosową. Musiałbym zmieniać i ją, i przerzutkę, bo przerzutka ma krótki wózek. Wtedy mógłbym zrobić napęd z jednym blatem  z przodu. Ale to koszty i przede wszystkim nie to, o co mi chodziło, więc traktuję to jako absolutną ostateczność.

Zacząłbym oczywiście od wymiany korby, jak to nie pomoże to może przerzutka. Ma ktoś jakiś pomysł? A może coś przeoczyłem? Z góry dzięki.

Napisano

Odepnij linkę, wykręć śrubę H i zobacz czy przesuwając ręcznie klatkę, jesteś w stanie wrzucić na blat.

Napisano

Chodzi o to, jak to działa. Czy jak mocno ruszysz klatką, to wskoczy bez problemu, czy nadal będzie coś nie tak.

Według mnie przednia przerzutka jest winna, chociaż przy takiej kombinacji, równie dobrze może być to kwestia korby.

Co to za korba?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...