Lukasdnb Napisano 27 Grudnia 2020 Napisano 27 Grudnia 2020 Witam,szukam zamiennika sterów Fsa no.42 acb bo ich cena lekko przeraża(koło 300zł),niby znalazłem Tokena stery,ale... i tutaj zaczynają się moje problemy bo jestem zmuszony zamontować na razie stary amor Tora 302Rs z rurą 1 1/8 do ramy GT Zaskar 2014 w której główka ramy to oczywiście taper 1 1/8 na 1,5 cala. Problem polega na tym że wszystkie bieżnie redukcyjne dolnego łożyska jakie znalazlem w Polskich sklepach są pod kąt 45 stopni a zamiennik Tokena ma dolne łożysko na 36 stopni,tak jak oryginalnie montowane w tej ramie stery Fsa 42. Owszem są też stery z dolnym łożyskiem 45 stopni ale zawsze nie pasuje wymiar dolnego łożyska,fabryczne dolne łożysko Fsa ma 51.8mm a ja znajduję tylko stery z dolnym łożyskiem 52mm, 52.1mm gdzie średnica montażowa dolnego otworu główki mojej ramy to 52mm. I teraz mam mętlik w głowie bo niby wszystkieg te stery są w standardzie 42/52,(biorę pod uwagę tylko stery z dostępna bieżnią redukcyjną) ale różnią się wymiarem dolnego łożyska, różnią się niewiele bo cała różnica mieści się w zakresie 0.3mm ale jak mam wsadzić łożysko 52.1mm(Dartmoor Blink) do mojej główki 52mm, są też stery które mają wymiar dolnego łożyska 52mm( Neco,Accent) ale to tyle samo co dolna średnica wewnętrzna główki,a łożysko ma chyba zawsze minimalnie mniejszy rozmiar niż średnica montażowa główki ramy, prawda? (Czy nie?) Niepokoi mnie to że niby do mojej ramy trzeba stery 42/52 ale fabrycznie montowane tam łożysko dolne ma 51.8mm, większość tańszych zamienników ma wymiar 52 lub 52.1mm, jest Token Omega(dedykowany zamiennik Fsa no.42) z takim samym wymiarem 51.8 ale bez bieżni redukcyjnej ( nigdzie nie mogę też znaleźć do kupienia osobno bieżni redukcyjnej z 1.5 na 1 1/8 cala na kąt 36 stopni). Chciałbym aby doświadczeni użytkownicy pomogli mi dobrać takie stery aby "pożenić" Torę z rurą 1 1/8 do ramy taper Zaskara,na dole rysunek techniczny fabrycznie montowanych sterów. Dlaczego np. stery Dartmoor Blink mają średnicę zewnętrzną dolnego łożyska 52.1mm? Po za tym jednym wymiarem wszystkie inne pasowały by idalnie. Znacie jeszcze jakieś zamienniki Fsa no.42 które mają dolne łożysko w wymiarze 51.8 i kąt 45 stopni? Wtedy kupuję sobie bieżnie redukcyjną za 15zł i mam problem z głowy,ale szukałem dziś cały dzień w sieci i już mnie baniak boli a i tak nic nie znalazłem. Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc bo choroba rowerowa się odzywa i nie mogę więcej patrzeć na nową ramę która stoi w pudle i czeka na przełożenie gratów z obecnego roweru,a stery to jedyna część która z niego nie pasuje i blokuje montaż do końca. Ktoś ma jakiś pomysł?
Mod Team safian Napisano 27 Grudnia 2020 Mod Team Napisano 27 Grudnia 2020 Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia:- pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu- podobny temat już istnieje- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.