Skocz do zawartości

[Szosa] Rozmiar

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam możliwość zakupu roweru szosowego w bardzo dobrej cenie. Problemem jest rozmiar, co do którego nie jestem pewny. Mam 174 cm wzrostu i 81 cm przekroku.

Jeździłem dwa sezony na szosie o wymiarach:

Główka: 125 mm ( bez podkładek pod mostkiem)

Górna rura ( horyzontalnie): 545 mm

Rura podsiodłowa: 520 mm

Mostek: 100 mm

Rower mi pasował mimo agresywnej pozycji. W sam raz.

Wymiary roweru który mnie interesuje:

Główka: 140 mm

Górna rura ( horyzontalnie): 532 mm

Rura podsiodłowa: 500 mm

Jest sens kupić rower o takich wymiarach i wydłużyć mostek o 10/20mm?

Zastanawia mnie też czy wystarczy sztycy. Fabrycznie jest karbonowa, nie ma podanej długości i zastanawiam się czy nie będzie za krótka.

Napisano

Sprawdz i ewentualnie podziel sie jakie sa wartosci stack i reach w obu ramach, wtedy mozna porownac.

Zmiana katow ramy, przy roznych dlugosciach gornej rury, moze usawic kogos w tej samej pozycji.

Napisano

Rama referencyjna:

Stack: 540

Reach: 382

Kąt rury podsiodłowej: 73,5

Rower którym jestem zainteresowany:

Stack: Brak Danych

Reach: Brak Danych

Kąt rury podsiodłowej: 74,2

Napisano

Okazja to szerokie pojęcie. Nie zawsze coś, co jest okazją w praktyce się nią  okazuje.

Rower nie wzbudza wielkiego niepokoju aby był nie dopasowany. Jak duże masz pole do popisu w ustawieniach, sztyca normalna, rura sterowa przycięta?

Skoro to tak dobra okazja, to nie powinno być problemu z odprzedażą gdyby coś nie zaiskrzyło.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Chwilowo odpuściłem temat, ale cały czas nie daje mi spokoju. Rower jest nowy, naprawdę w bardzo dobrej specyfikacji.

Poza rozmiarem, martwi mnie sztyca. Jest karbonowa, a więc dość droga, a istnieje szansa że będzie miała 300/ 350 mm, więc może być na granicy lub minimalnie za krótka.

Producent określa ten rozmiar na max 170 cm wzrostu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...