Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Sram Apex - wymiana blatu na większy

joEmaD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry,

mam pytanie do szanownej społeczności. Otóż zakupiłem sobie Gravel który posiada napęd SRAM APEX 11V x-sync, korba pojedyncza 42T, kaseta Sram Apex 11-42. Chciałbym zmienić sobie blat w korbie na większy najlepiej ok 50T, ze Sram Apex jedyny dostępny większy jaki znalazłem to 44T, czyli nieduża różnica. Mam więc pytanie czy jest opcja żeby wymienić blat w tej korbie na innego producenta. Jeżeli tak to na jaki ewentualnie? Czy nie ma na to szans i pozostaje tylko wymiana korby? (Apex ma tez korbę podwójną 50/36 ale wtedy dochodzi także wymiana lewej manetki).   

Napisano

słabo to widzę, sprawdzałem bo sam mam 1x11 z korbą APEX. Tak korba ma mocowanie blatu 4 śruby 110mm asymetryczne. Niby jak GRX ale nie. I takie mocowanie ma tylko APEX bo już np. RIVAL to 5 śrub symetrycznie. Więc zostaje ci chyba tylko Absoluteback ale tam nie ma takich dużych blatów. Na pewno czeka cię wymiana łańcucha na dłuższy. Swoją drogą szacun, że masz 45km na płaskim przy kadencji 90. Jak będę tak potrafił to chyba będę musiał się zaprzyjaźnić na nowo z przednią przerzutką

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...