jabol Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Cześć, mam do zmiany blat, kasetę i łańcuch w Specialized Carve Pro 2013, obecnie siedzi tam to: Korba SRAM S1250 2pc, 10-speed XC double for 29er, GXP, 104 mm BCD Kaseta SRAM PG 1030 Łańcuch KMC X10 Przednia przerzutka SRAM X7 Tylna przerzutka Shimano Deore XT Myślałem o wrzuceniu tam kasety SLX CS-HG81 i łańcuch CN-HG95 (248 zł), a blat 36T FC-T781 (82 zł). Czy będzie to pasowało? W szczególności chodzi o kompatybilność blatu Shimano z korbą Srama (rozstaw 104 mm się zgadza). Nie zależy mi bardzo na wadze, tylko na trwałości i płynności zmiany biegów. Nie chcę bawić się w przekładanie łańcuchów - rocznie robię poniżej 1000 km. Do łańcuchów innych niż Shimano jestem trochę uprzedzony - Shimano zawsze wychodziło cichsze. Czy jest to optymalny wybór, czy cebulenie i wybór kasety HG50/HG500 niczym nie pogorszy trwałości? Czy dalej prawdziwe jest twierdzenie, że dobiera się lepszy łańcuch i cały napęd będzie działał dłużej? Wielkie dzięki za odpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.