Skocz do zawartości

[Łożyska korby] prawe łożysko korby Praxis Alba

iwiniusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie odnośnie prawego łożyska w korbkę Praxis Alba (rower specialized Roubaix sport 2019)

rower jest prawie nowy ale dopiero teraz zauważyłem ze przy prawym łożysku pomiędzy korbą a samym łożyskiem jest taka powyginana w ósemkę  blaszka (foto) i gromadzi się tam trochę brudu.

z lewej strony od ramienia tego nie ma.

czy to tak ma być? 

AD40DBD5-2F58-4AA5-9548-AD0780A1F06A.jpeg

9C8EB76E-ECD1-4B23-8FA0-E5FD14C5F4AF.jpeg

Napisano

Tak ma być. To jest podkładka sprężynująca, niezbędna do poprawnego złożenia tej korby.

Brud w tym miejscu nic strasznego nie czyni. Jeśli przeszkadza Ci wizualnie, możesz go wydłubywać patyczkiem lub szczoteczką z długim i twardym włosiem. ;) Albo po prostu normalne pielęgnować i serwisować rower, a przede wszystkim - cieszyć się nim i jazdą! :)

Napisano

Bardzo dziękuje za odpowiedz, uspokoiłeś mnie bo choć na tym rowerze jeżdżę już od 3kkm to dopiero teraz to zauważyłem.

wczesniej miałem tylko suporty shimano i takie rozwiązanie z podkładka sprężynującą widzę pierwszy raz.

Napisano

Każdy producent ma jakiś własny patent (i to dosłownie ;)) na montowanie korb i kasowanie ich luzów. Gdybyś kiedyś demontował korbę pamiętaj o ponownym założeniu tej podkładki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...