iwiniusz Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 Witam, mam pytanie odnośnie prawego łożyska w korbkę Praxis Alba (rower specialized Roubaix sport 2019) rower jest prawie nowy ale dopiero teraz zauważyłem ze przy prawym łożysku pomiędzy korbą a samym łożyskiem jest taka powyginana w ósemkę blaszka (foto) i gromadzi się tam trochę brudu. z lewej strony od ramienia tego nie ma. czy to tak ma być?
TheJW Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 Tak ma być. To jest podkładka sprężynująca, niezbędna do poprawnego złożenia tej korby. Brud w tym miejscu nic strasznego nie czyni. Jeśli przeszkadza Ci wizualnie, możesz go wydłubywać patyczkiem lub szczoteczką z długim i twardym włosiem. Albo po prostu normalne pielęgnować i serwisować rower, a przede wszystkim - cieszyć się nim i jazdą!
iwiniusz Napisano 21 Lipca 2020 Autor Napisano 21 Lipca 2020 Bardzo dziękuje za odpowiedz, uspokoiłeś mnie bo choć na tym rowerze jeżdżę już od 3kkm to dopiero teraz to zauważyłem. wczesniej miałem tylko suporty shimano i takie rozwiązanie z podkładka sprężynującą widzę pierwszy raz.
TheJW Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Każdy producent ma jakiś własny patent (i to dosłownie ;)) na montowanie korb i kasowanie ich luzów. Gdybyś kiedyś demontował korbę pamiętaj o ponownym założeniu tej podkładki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.