Skocz do zawartości

[Suport] Jaki suport do starego roweru?

bereal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam panowie

Chcę wymienic korbe z suportem q starym górskim rowerze, pytanie brzmi, zmierzyłem dlugosc mufy i ma 68mm, taki tez kupilem suport ale po przylozeniu jak widac na zdjeciu jeat sporo za dlugi, i tu kolejne pytanie jak to mozliwe Czy ta plastikowa kontra wejdzie dalej? Chociaz watpie, po drugie mufa miala zamontowany suport klasyczny (dalej ma) dopiero jestem na etapie wykrecania go Chyba z jednej strony ma piny i nie wiem czy bez spec klucza bede mial jak sobie z tym poradzić Ale rzecz w tym ze nie wiem czy nawet gwint jest angielski a pod taki kupilem nowy sup Ale jeszcze pomijajac to, to mufa ma gwint zewnętrzny i nie wiem czy mozna do takiej ramy zastosować suport nowego typu? Nie wiem czy ten suport nie jest do oddania, trochę nie mam czasu na to wszystko do tego rower robie nie u siebie i akurat nie pobralem roznych kluczy itd Ale pytanie jak odkrecic stary sup i jaki dac nowy, korbe juz mam M311 170mm kwadrat Dzieki za sugestie milego dnia :) 

SAVE_20200626_084011.jpg

Napisano

Pytanie jest takie czy po odkreceniu starego klasycznego suportu te gwinty moga zostac nieosloniete? Druga rzecz to oś starego suportu 68mm wystaje z jednej strony poza mufe ok 35mm co daje 70mm z dwoch stron lacznie + 68mm Czy nowy suport moze byc krotszy od starego nie patrzec na to i kierowac sie nowa korba Poczytam jeszcze jak dokladnie zmierzyc czy gwint jest na pewno BSA I najważniejsze jak widac na zdjeciu koniec gwintu plastikowej kontry w nowym suporcie UN26 sięga duzo dalej niz wymiar mufy w ramie 68mm i raczej po wkreceniu nowego suportu to sie nie spasuje Jedna strone osi starego suportu musialem ucinac szlifierka bo byla przyspawana sruba do starej korby  takze nie pytajcie gdzie jedno ramie suportu na fotce :)

Napisano

Jeśli mufa 68 mm, gwinta BSA ( anglik )  czyli 34,6 mm pokaże suwmiarka mierząc starą miskę,  a korbę masz fc-m311 to smiało montuj taki jak wyżej napisałem, a reszta to filozofowanie ;)

/edit

Jeśli bardzo chcesz porównywać długości prawa/lewa itd różnych suportów to tutaj masz rysunki i wymiary ( Neco - ale Shimano bardzo podobnie to wygląda )

https://www.necoparts.com/Templates/att/2020-2021CATALOGUE-BOTTOM BRACKETS.pdf?lng=en

Napisano

Ok dzieki jak tylko odkrece stary suport bo nie mam w tej chwili klucza 36mm To sprawdzę czy wejdzie nowy Ale pytanie dlaczego jak przykladam nowy suport do ramy to tyle wystaje poza mufe Przeciez nie dokrece wtedy do konca gwintu Chyba ze ta plastikowa kontra wchodzi glebiej w suport niz mi soe wydaje

Napisano

Te krawędzie misek w tym przypadku będą wystawać poza obrys mufy. No chyba, że masz suport typu e-type to prawa miska  będzie dłuższa i suport dłuższy.

Napisano

Sprawdzę jaka długość ma nowy suport od gwintu do gwintubo jestem w trasie bo na pewno wiecej niz 68mm mufy jak widac na zdjeiciu chociaz może slabo Wiec to bedzie wystawać? Dlaczego skoro mufa ma standard uniwersalny 68mm i powinien caly suport wchodzić 

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...