bart1234 Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 Witam, Trochę już spędziłem czasu na wyszukiwaniu informacji nt. odpowiedniego dla mnie roweru i mam pewne typy ale chciałbym poznać też Waszą opinię. Potrzebuję roweru do jazdy w mieście (krawężniki) - 60%, leśne dróżki - 30 %, czasem wypad na większe górki 10%, ale głównie będzie to rekreacja niż sport. Najbardziej zależy mi na komforcie użytkowania i bezawaryjności sprzętu. Jestem z tych co wolą wydać więcej $$ na początek i mieć dobrej jakości sprzęt i święty spokój, niż co chwilę dokładać i serwisować. Najbardziej podobają mi się rowery górskie, ale już się trochę naczytałem, że na moje potrzeby to przerost formy nad treścią. Z tego co mam na oku to KrossHexagon 8.0 lub Level 5.0 (geometria podobno zapewniająca komfort ala rower do celów rekreacyjnych). Który z nich będzie lepszy w moim przypadku? Ewentualnie jaki inny rower polecilibyście do ceny max 3 000 pln? Kolejna sprawa to rozmiar. mam 170 cm wzrostu więc zakładałem 17 - 18 cali rama i 27,5 koło. Oczywiście wiem, że należy przymierzyć, ale może macie jakieś sugestie:) założenia dobre?:) Z góry dzięki za odpowiedź!
Blueforce Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 górski do 3000=> indiana 6.9 ale " jazdy w mieście (krawężniki) - 60%, " zmarnuje się, bo do takiej jazdy to gravel=szosa z oponami terenowymi spokojnie wystarcza, trekking to aż nadto.
bart1234 Napisano 6 Maja 2020 Autor Napisano 6 Maja 2020 Serio? co to znaczy "zmarnuje się" Twoim zdaniem? Chciałbym, żeby rower mi się podobał i był niezawodny i wygodny do jazdy we wspomnianym terenie (nie wybierałem typowych górali, a raczej modele z przeznaczeniem rekreacyjnym)
Blueforce Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 To tak, jakbyś kupił laptop gamingowy dla kogoś, która przegląda sobie internet i ogląda filmy na yt- przerzutka tylna o niskim profilu i ze sprzęgłem by łańcuch nie skakał na wertepach, szerokie opony do jazdy w konkretnym terenie, amortyzator z przodu, to wszystko na nic, świetna technologia nie będzie wykorzystywana, a wręcz przeszkadza w jeździe po mieście, większa masa,skomplikowanie,opory toczenia. Niektórzy kupują górskie, a potem chcą zakładać cienkie opony szosowe, kierownicę baranek i rzeźbić szosę z górala. góral z przeznaczeniem rekreacyjnym i bardziej szosowym to trekking, węższe opony, wyprostowana pozycja, mniejszy skok amorka, twardsze przełożenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.