veti Napisano 22 Kwietnia 2020 Napisano 22 Kwietnia 2020 Koledzy, jest taki problem, niedawno kupiłem pierwszą nową szosówkę na Ultegrze Di2. Mam ją teraz podpiętą pod trenażer z kaseta 105 (sprawdziłem przed zakupem i jest kompatybilna z Ultegra). Gdy jadę na blacie (z przodu) to pojawia się dość głośny dźwięk z napędu (coś podobnego do źle ustawionej przerzutki, jakby coś ocierało albo przerzutka ustawiona była pomiędzy przełożeniami, większość pewnie wie o co chodzi). Sprawdziłem już czy przednia przerzutka nie ociera o łańcuch ale wg. mojej oceny jest dobrze ustawiona. Dodam, że jak zrzucę na małą zębatkę z przodu to napęd pracuje bardzo cicho na wszystkich przełożeniach z tyłu. Macie jakieś pomysły w czym tkwi problem? Oczekiwałem, że nowy napęd Ultegra będzie pracował cichutko w całym zakresie przełożeń, ale póki co tylko na małej zębatce z przodu osiągam zamierzony poziom. Czy takie zachowanie napędu jest normalne? (dla porównania, w MTB mam kombinacje XTR/XT i nie ma żadnych problemów z hałasem) PS: Przez kwarantanne, nie sprawdziłem jeszcze oryginalnego napędu (koło + kaseta Ultegra) na zwykłej drodze ale ciężko mi sobie wyobrazić żeby coś się miało zmienić. Za wszystkie pomysły i porady z góry dziękuje.
Lawstorant Napisano 22 Kwietnia 2020 Napisano 22 Kwietnia 2020 No to ustaw ponownie przerzutki? Nie rób maksymalnego przekosu? Lepiej byłoby ocenić jakbyś mógł np wrzucić i nagrać pracę łańcucha na kasecie, i zmianę biegów.
MaxCava Napisano 22 Kwietnia 2020 Napisano 22 Kwietnia 2020 Godzinę temu, veti napisał: Oczekiwałem, że nowy napęd Ultegra będzie pracował cichutko w całym zakresie przełożeń To jest taki napęd wogóle ?
Gość Napisano 23 Kwietnia 2020 Napisano 23 Kwietnia 2020 9 godzin temu, veti napisał: na zwykłej drodze ale ciężko mi sobie wyobrazić żeby coś się miało zmienić. A ustawiales pod to aktualne kolo to di2 ? czy tylko przerzuciłeś koło bez sprawdzenia czy tylna przerzutka dobrze śmiga ? nie za czesto sie zdarza że różne kola, nawet mocowane w tym samym standardzie maja identyko odleglosci osadzenia kasety czy tarczy,.... np ten super wygodny system sztywnych osi co to ma byc bezdotykowy dla Fulcrum DB 5 jest inny w osadzeniu niz DT350s SP Road DB, i taka przekładka u mnie prowadziła do przestawiania zacisku hamulcowego, bo nawet tak mala tarcza jak 140mm dzwonila.... Nie pamietam jak to bylo z napedem, ale chyba minimalnie tez trzeba bylo zmienic nastawy. 8 godzin temu, MaxCava napisał: To jest taki napęd wogóle ? Czego nie zrozumiales w tym temacie ? Wystarczy sobie wklikac w googla di2 ultegra i zoabczysz jakie sa mozliwe wersje... A czy ma nowy 8070 czy rs785 (bo kupil rower nieuzywany ale z 2015) to nie ma to znaczenia, jeden i drugi może dzwonic po zmienie kola na inne. Chyba ze twierdzisz ze kazdy naped ultegry chodzi glosno, no to nie kazdy, 11s ultegry z np HG x11 chodzi super cicho.
MaxCava Napisano 23 Kwietnia 2020 Napisano 23 Kwietnia 2020 Godzinę temu, cinol123 napisał: Czego nie zrozumiales w tym temacie ? Luźniej, Panie. Zapytałem, bo nie wszystko wiem. Do tej pory sądziłem, że każdy napęd mniej lub bardziej słychać. Ale skoro twierdzisz, że nie to pewnie coś wiesz o tym.
Gość Napisano 23 Kwietnia 2020 Napisano 23 Kwietnia 2020 A znasz wogole naped, ktory jest na tyle glosny, że nie slychac jak dzwoni o wozek, lub ze tyl nie wchodzi? Chyba najgorszy badziew nasmarowany, jest na tyle cichy ze takie rzeczy slychac.
veti Napisano 1 Maja 2020 Autor Napisano 1 Maja 2020 Za mną kilka przejażdżek dłuższych i krótszych po okolicy ale zmian nie zauważyłem żadnych względem trenażera. W międzyczasie próbowałem jeszcze mikro-ustawień tylnej przerzutki ale bez większych rezultatów. Z przednią też jest wszystko w porządku wiec kwestię niewłaściwego ustawienia przerzutek mogę już wyeliminować z listy. Planuję w weekend zdjąć jeszcze całą korbę żeby upewnić się tam nic się nie dzieje (chcę mi.in. sprawdzić czy zębatki w korbie są proste). Na jednym z wyjazdów, przez kilkanaście sekund jechał koło mnie inny kolarz z takim samym napędem (ultergra di2) i moim zdaniem jego napęd chodził ciszej niż mój (choć to oczywiście była bardzo subiektywna ocena, przez bardzo krótki czas z pewnego dystansu).
Sabarolus Napisano 1 Maja 2020 Napisano 1 Maja 2020 Trzeba zacząć od początku. 1. Hak prosty? 2. Jak krzywy to prostować, jak nie to wyczyścić napęd i wyregulować od początku.
veti Napisano 1 Maja 2020 Autor Napisano 1 Maja 2020 Teraz, Sabarolus napisał: Trzeba zacząć od początku. 1. Hak prosty? 2. Jak krzywy to prostować, jak nie to wyczyścić napęd i wyregulować od początku. Pewnie, że hak prosty (nowy rower, niecałe 400km przejechane). Napęd czyściutki ( plus nasmarowany), jak z fabryki.
MaxCava Napisano 1 Maja 2020 Napisano 1 Maja 2020 Godzinę temu, veti napisał: Pewnie, że hak prosty (nowy rower, niecałe 400km przejechane). To, że nowy rower, czy mały przebieg nie znaczy, że hak musi być prosty. Sprawdź hak, a skoro piszesz co piszesz wyżej, to zakładam, że nie wiesz jak to zrobić, więc odwiedź serwis. I to serwis, nie "serwis".
veti Napisano 2 Maja 2020 Autor Napisano 2 Maja 2020 23 godziny temu, MaxCava napisał: Sprawdź hak, a skoro piszesz co piszesz wyżej, to zakładam, że nie wiesz jak to zrobić, więc odwiedź serwis. I to serwis, nie "serwis". Na ile jestem w stanie zrobić samemu, bez ściągania przerzutki to hak wydaje się prosty (nigdy nie miałem wygiętego haka wiec porównania nie mam). Niemniej coraz bardziej się skłaniam, aby profesjonalny serwis obiektywnie ocenił czy coś jest uszkodzone albo źle ustawione. Być może wszystko jest ok, i będę musiał pogodzić się z tak działającym napędem. Dziękuję wszystkim za porady.
Lawstorant Napisano 2 Maja 2020 Napisano 2 Maja 2020 Krzywego haka możesz nie dojrzeć gołym okiem, a nawet małe odchylenie wpłynie na pracę napędu.
michalgosztyla Napisano 10 Listopada 2020 Napisano 10 Listopada 2020 Witam, udało się jakoś rozwiązać problem?
pinok Napisano 10 Listopada 2020 Napisano 10 Listopada 2020 Mam dokładnie takie same efekty z napędem Sora i moim zdaniem nie jest to wygięty hak czy źle wyregulowane przerzutki, a winna jest linia łańcucha. Na małej z przodu (34T) prawie wszystkie przełożenia są super ciche (oprócz 11T gdzie jest już duży przekos), a zmieniając na dużą z przodu (50T) momentalnie napęd staje się głośny. Rower nowy, wszystko nasmarowane i biegi chodzą bezproblemowo. Natomiast jeżdżąc na zewnątrz wcale tego nie zauważałem.
veti Napisano 10 Listopada 2020 Autor Napisano 10 Listopada 2020 Minął prawie cały sezon od czasu mojego pierwszego posta wiec napisze małe podsumowanie. Trudno mi jednoznacznie napisać czy napęd ucichł po przejechaniu ok 2500km ponieważ na dworze nie słychać go było od samego początku (hałas z otoczenia zagłuszał całkowicie) i jeżdżąc nie zwracałem na niego wcale uwagi. Pierwsze dwa miesiące od nowości rower miałem zamontowany z trenażerem w mieszkaniu wiec tam lepiej było słychać to szlifowanie. W tym tygodniu znów będę instalował rower do trenażera wiec sprawdzę czy te 2,5 tyś. km dotarło lepiej napęd i czy nadal jest ten irytujący dźwięk.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.